2

5. jan. 2024

May-Helene Gram Franck

Samfunn

5 måter å bruke sjakk på

I en verden der fokus ofte er en sjelden ressurs, har sjakk evnen til å være en forfriskende flukt fra hverdagens mas og kjas. Det er ikke bare et spill; det er en unik aktivitet som knytter mennesker sammen ved brettet, overskridende grenser som alder, funksjonsevne, språk og kultur. Hvordan kan vi dra nytte av disse unike egenskapene? Her er fem eksempler fra Sjakk & Samfunn.

1. Fengsel

En ting man har mye av når man sitter i fengsel, er tid, og da trenger man noe å fylle denne tiden med. Sjakk tar tid. Ikke bare bruker man tid på å spille sjakk mot noen andre, men man bruker også mye tid på å tenke på partiene som blir spilt. Hvorfor satt jeg bonden der? Hva om jeg hadde flyttet tårnene til et annet felt? Hva var planen til min motstander når han flyttet hesten sin dit? Sjakk er et fint avbrekk fra hverdagen, og som en innsatt i Oslo fengsel sa: – Man glemmer litt at man er i fengsel når man spiller sjakk.»

Sjakk & Samfunn arrangerer også NM i sjakk for fengsler: her kan du lese om NM 2023

Vm fengsel
Oslo-fengsel under VM 2022

2. Seniorsentre

Alderen bremser ikke sjakkens sjarm. Sammen med over 100 aktivitetssentre for eldre har Sjakk & Samfunn skapt en plattform for eldre som ønsker å utforske sjakkens verden. Det er aldri for sent å lære, og sjakk gir ikke bare hjernetrim, men også en anledning til å knytte bånd og nyte selskapet etter hvert parti.

Les mer om vår digitale seniorturnering

Sjakkog Samfunn Bergen 01102020 5
Fra seniorsenter i Bergen

3. Integrering

Sjakk er som et universelt språk som kan bygge broer mellom mennesker fra ulike bakgrunner. Historien til sjakk er lang, og i løpet av denne tiden har sjakk spredt seg til alle verdens hjørner. Dette gjør at sjakk egner seg særlig godt i integreringsarbeid. Sjakk er underholdende, trener konsentrasjonen og er uventet spennende. Vi blir kjent med hverandre, og vi kan spille sammen uten at vi snakker samme språk. Gjennom Sjakk for inkludering har vi satt Groruddalen på sjakkkartet. Her holder ungdommen selv i aktivitetene, en modell som fungerer godt.

Her kan lese mer om Sjakk for Inkludering

Vi har også sendt ut hundrevis av brett til asylmottak. I en hverdag som går ut på å vente, har man mye tid til å spille sjakk. For å sitere vaktmester og initiativtaker til sjakk på Vinstra asylmottak, Alex Mannaart: – Det er jo det som er så fint, man trenger ikke forstå hverandre muntlig – man møtes over brettet.

Her kan du lese mer om vårt besøk på asylmottaket på Vinstra

Sjakk & Samfunn integrering
Ayslmottak på Vinstra

4. Fritidsklubber

Sjakk er et populært spill blant mange barn og unge, blant annet spilles det mye sjakk i skoler rundt om i landet og ikke minst i sjakklubber tilknyttet Ungdommen Sjakkforbund. Men, mange faller fra i 13-16 års alderen, slik det også er i mange andre idretter. Når vi tok kontakt med fritidsklubber og andre med et sjakktilbud, ble responsen enorm. På en uke meldte over 100 fritidsklubber seg på hos Sjakk & Samfunn. Ungdommer er interessert i sjakk så lenge det skjer der de er; vi må møte dem på deres premisser.

Her kan du lese om sjakk på fritidsklubber.

IMG 1108
Ungdommer som koser seg med sjakk

5. Sjakk i Bybildet

Når man hører ordet sjakk, tenker man kanskje at dette er en innendørsaktivitet. Så feil kan man altså ta. Sjakk & Samfunn har plassert ut over 100 sjakkbord over hele landet. På torg og i parker rundt om i det ganske land kan du nå spille sjakk mot venner eller tilfeldige forbipasserende. Dette bidrar til å gjøre byrom mer aktive og sosiale.

Og når vi først snakker om parker, visste du at Sjakk & Samfunn har åpnet Norges første sjakkpark? Nå kan du i lille Norge spille sjakk slik som man bare har sett på film fra New York.

Her finner du en oversikt over alle sjakkbenker i Norge

Her kan du lese om åpningen av sjakkparken i Drammen

IMG 1655
Barn som koser seg på en av Norges mange sjakkbord