DSC 0239

9. okt. 2023

Erik Grindbakken

Samfunn

Norgesmestre for fengselslag

Tidligere denne høsten vant Ringerike NM for fengselslag, nå skal de representere Norge i VM.

Det har etter hvert blitt stor prestisje blant fengslene i Norge å vinne NM for fengselslag. Etter at Ringerike havnet på siste plass i 2022 var de ikke nevnt blant favorittene i forkant av 2023-mesterskapet. Om det skyldes hard trening eller nye spillere skal være usagt, men det var uansett en mye sterkere utgave som stilte til turneringen i år. Med 13 av 14 mulige lagpoeng var de i en helt egen klasse og seieren var allerede sikret før siste runde

Da jeg besøkte Ringerike fengsel på mandag var det en stolt gjeng jeg møtte på biblioteket. De kunne fortelle om høyt spenningsnivå under finalen, og de var ikke klar over at de hadde vunnet før siste partiet var unnagjort. Før mesterskapet hadde de hatt kvalifiseringsturnering og med stor sjakkinteresse i fengselet var selv det å komme med på laget krevende. Kjell Håkon Lien fra Hønefoss sjakklubb har vært lagets trener og holdt flere sjakk-kurs i forkant av NM. De innsatte kunne fortelle at de hadde lært mye av Kjell Håkon.


Dagen etter hadde de feiret med kake som Sissel Haugen haddebakt. Sissel spiller ikke sjakk selv, men har organisert sjakken i fengslet og tilrettelagt slik at de kunne delta i mesterskapet.

DSC 0243
Jeg merket raskt at nivået var høyt da jeg fikk forsøke meg mot Adrian som spiller på bord 3 for Ringerike. Bibliotekar Sissel Haugen følger spent med på partiet.

De innsatte kunne fortelle at det blir mye tid til sjakk i fengslet og at de har blitt mye bedre sjakkspillere i løpet av tiden de har sittet inne. Mohammed som spilte på laget under NM kunne fortelle at han ikke kunne sjakk før han kom i fengsel. Men mange var ivrige etter å lære bort og raskt begynte han å få taket på spillet. Spesielt partiene mot sin venn Adrian var noe han hadde stor glede av. I starten tapte han hele tiden, men han ga seg ikke og nå vinner han av og til selv om han innrømmer at Adrian nok fremdeles vinner mest. Denne dagen var en av de siste gangene de skulle spille mot hverandre på en stund siden Mohammed skal overføres til Bastøy fengsel. Der håper han at sjakken skal hjelpe han med å få seg nye venner.

11.-13.oktober spilles VM for fengselslag. Onsdag skal Ringerike fengsel og kongsvinger fengsel prøve å kvalifisere seg for videre spill. For å klare det må de bli blant de to beste i sine grupper:

Gruppe 5:

1. Serbia 2
2. Bulgaria
3. Spain
4. Latvia 2
5. Malawi 2
6. Norway 2 (Kongsvinger)
7. Ukraine 1
8. Zambia

Gruppe 7:

1. Ukraine 2
2. Romania 1
3. Serbia 3
4. Georgia
5. Croatia
6. Italy
7. Norway 1 (Ringerike)
8. Armenia

Les mer om turneringen her: https://chessforfreedom.fide.c...