Sjakk & Samfunn

Sjakk & Samfunn er sjakkforbundets samfunnsarbeid. Vårt mål er å gjøre sjakk tilgjengelig for alle gjennom enkle og inkluderende aktiviteter.

Sjakk er en unik aktivitet som kan spilles av alle, uavhengig av språk, kjønn, alder og funksjonsevner. Derfor egner sjakk seg spesielt godt til å skape inkluderende møteplasser, hvor hverdagsglede og mestringsopplevelser står i fokus.

De sosiale egenskapene til sjakken er fundamentet i arbeidet til Sjakk & Samfunn. Vårt mål er at alle instruksjoner som vil bruke sjakk inn mot sin målgruppe skal få den muligheten. Alt fra fritidsklubber og seniorsentre, til fengsler og frivilligsentraler kan melde seg på hos oss. Som en samarbeidspartner i Sjakk & Samfunn får man gratis sjakkutstyr, inspirasjonsmateriell, lærehefter og tilgang til en bank med digitale ressurser.

Følg oss på Facebook og Instagram!

Sjakk & Samfunn er støttet med midler av Sparebankstiftelsen DNB, Helsedirektoratet, Kriminalomsorgen, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen SR-bank og SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus.

PS representerer du en skole? Ta kontakt med SkoleSjakken for et skreddersydd opplegg for skoler

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Se vår personvernerklæring her
Personvernerklæring

Påmelding

Våre prosjekter

Ressursbank

Inspirasjon

IMG 20220927 173502

Sjakk for inkludering

Nå setter vi Groruddalen på sjakk-kartet! Sjakk & Samfunn og Næringslivet Møter Østkanten har fått støtte fra Oslo kommune til prosjektet "Sjakk for inkludering". Prosjektet skal bidra til å skape felles møteplasser på tvers av språk og kultur i hele Groruddalen.

Les mer her
Rusomsorg

Rusomsorg

Høsten 2021 gjennomførte vi et pilotprosjekt på Stedet Sagene i Oslo, et kom-og-bidra-sted hvor målet er å sammen skape en meningsfull fritid uten rus.

Les mer her
IMG 0745

Sjakk som integreringsverktøy

Høsten 2022 ønsker Sjakk & Samfunn å legge til rette for at de som driver med integreringsarbeid kan utnytte sjakkens potensiale. Vår visjon er at alle i samfunnet skal få muligheten til å få en bedre hverdag gjennom sjakkspilling.

Les mer her
Bilde 2

Sommeraktiviteter for barn og unge på Stovner

Sommeren 2022 blir det masse sjakkaktivitet for barn og unge på Stovner takket være støtte fra Gjensidigestiftelsen.

Les mer her
IMG 1639

Offensiv satsing på sjakkbenker

I 2022 vil det settes opp over 100 sjakkbenker rundt om i Norge.

Les mer her
Sebastian Dahl 02 F000905 SKJERM

Når nye grupper med digital spillplattform

Prosjektet satser nå for fullt på å utvikle spillplattformen SpillSjakk, som skal gjøre det enklere for fengsler, fritidsklubber, biblioteker og andre å arrangere lavterskel sjakkturneringer.

Les mer
DSC01871 3

Sjakk på fritidsklubber

Våren 2022 lanserte vi vår satsing på ungdom og fritidsklubber. Over 100 fritidsklubber er tilknyttet satsingen.

Les mer her
Boy 2756201 1920

Sjakk og mental helse

Sjakk & Samfunn har arrangert digitale kurs i samarbeid med organisasjonen Mental Helse. I tillegg har prosjektet sendt ut utstyr til en rekke institusjoner som jobber med å forebygge ensomhet, isolasjon og psykiske problemer.

Les mer her
Senior

Seniorsatsing

Det er aldri for sent å lære seg sjakk! Sjakk & Samfunn har arrangert både kurs og digitale turneringer for eldre, i tillegg til å ha sendt ut utstyr til over 100 aktivitetssentre for eldre.

Les mer her
Bibliotek

Sjakk på biblioteket

Bibliotekene i Norge utvikler seg i en spennende retning mot å være en viktig møteplass for ulike samfunnsgrupper. Da passer sjakk godt inn!

Les mer her
Frivilligsentraler

Frivilligsentraler

Sjakk & Samfunn samarbeider med en rekke frivilligsentraler om lavterskel aktivitet.

Les mer her
Oslo fengsel 775x1024

Sjakk bak murene

I flere fengsler rundt om i landet merker de stor forskjell på miljøet etter at de innsatte begynte å spille sjakk. Over halvparten av landets fengsler er med i prosjektet.

Les mer her