Sjakkprakken2

19. sep. 2023

May-Helene Gram Franck

Samfunn

Endelig har sjakkparken kommet til Norge!

Du trenger ikke lenger å dra til New York for å spille sjakk ute i parken; nå kan du dra til Drammen og Fredrikstad.

Lørdag 9. september var det duket for den offisielle åpningen av sjakkparken i Drammen – den første og største i Norge. Blant de fremmøtte finner vi ordføreren i Drammen, sjakkpresidenten og pressen. Det var tydelig at det skulle bli en skikkelig sjakkfest på Strømsø torg den dagen. Og det ble det.

Det hele startet med taler fra sjakkpresidenten og ordføreren. Som seg hør og bør klippet ordføreren snoren, alle fikk kake, og parken var offisielt åpnet. For å sjekke ut om det faktisk går an å spille sjakk i parken, hadde vi en turnering. Svaret er – ja, det går fint an å spille sjakk i parken.

Etter turneringen kom det celebre gjester. TV2-profil og landslagspiller Maud Rødsmoen, samt Norges første stormester Simen Agdestein, spilte mot alle som turte å utfordre våre proffer. De fremmøtte fikk bryne seg på sjakkproffene. Noen få klarte å slå Maud, men ingen klarte å slå Simen. Vi fikk likevel en del spennende stillinger på brettet.

Dagen hadde ikke vært mulig uten de flotte ildsjelene i Konnerud Tempo og Drammens Schakklub, de lokale klubbene i Drammensområdet. Har noen spørsmål om parken i Drammen, er det bare å ta kontakt med dem.

Vi retter også en stor takk til Drammen kommune og Sparebank1 Stiftelsen BV. Uten dem hadde det ikke blitt noe park.

Sjakkprakken1
Sjakkprakken5

Lørdag 16. september var det Fredrikstads tur. Sjakkparken i Cicignonparken ble offisielt åpnet med kake både fra Norges Sjakkforbund Fredriksstad Schakselskap. Deretter ble det spilling på alle bordene i flere timer. Mange av de fremmøtte satte pris på at det var enkelt å låne seg brikker.

Alle bordene har brikkeskap som kan åpnes med nøkkelkort som kan lånes på kafeen ØKS som ligger rett ved eller på biblioteket som ligger 100 meter unna. Sjakklubben har også fått nøkkelkort som de kan låne ut til sine medlemmer. Stor takk til Fredrikstad kommune og Sparebankstiftelsen 1 Østfold Akershus for at sjakkparken i Fredrikstad har blitt realisert.

1000001876
1000001880

Å lage sjakkparker er en idé Sjakk & Samfunn har jobbet med en stund. Sammen med Prosperastiftelsen har vi sett på mulighetene for å etablere sjakkparker. Drammen og Fredrikstad var to byer som virket som gode kandidater for en slik park, og nå er parken endelig på plass.

Det har hele tiden vært viktig at parken kan brukes av alle. Universell utforming har vært sentralt, og alle parkene skal være tilrettelagt for rullestolbrukere.


Sjakkprakken4

Vi håper og tror at sjakkparkene vil gjøre sjakken mer tilgjengelig for alle. Flere av brettene i parken er utstyrt med en boks med brikker, og man kan låne nøkkel til disse boksene flere steder i miljøet rundt parken. Alle benkene har en QR-kode som viser hvor man kan få brikker, sjakkregler og informasjon om det lokale sjakkmiljøet.

Vi oppfordre alle til å bruke parken!

Les mer om sjakkparkene her:

Drammen

Fredrikstad