20230814 182304

15. aug. 2023

Pelle Mykland

Samfunn

Sjakkdag i Bastøy Fengsel

Sjakkurs i forkant av NM for fengsler i september med Aryan Tari.

Nylig hadde vi gleden av å besøke Bastøy Fengsel for å lade opp til Norgesmesterskapet for fengsler som skal finne sted den 14. september. Allerede da vi ankom båten som skulle frakte oss over til øya ble det tydelig at de innsatte på Bastøy bruker mye tid på sjakk. Båten som fraktet oss over fra Horten ble blant annet bemannet av en innsatt som aldri hadde spilt sjakk før han satt i fengsel, men han fortalte derimot engasjert at han hadde tatt opp interessen etter dommen og at han for et par år siden hadde spilt et parti som hadde vart over to dager siden stillingen hadde vært så komplisert og spennende at de ikke kunne la det ligge. Dagene til de innsatte på verdens første humanøkologiske fengsel på Bastøy kunne båtarbeideren fortelle at blir tilbragt med trening, jobb, å tilberede måltider og for mange av dem, sjakk.

Aktiviteten på øya startet med at vi ble fraktet til kirka inne på øya, der de skulle delta på kurset sto utenfor inngangen for å få hilst på Aryan Tari og oss og følge oss opp trappene. Når vi ankom salen for kvelden introduserte fritidslederen som har ansvar for de sosiale kveldene på øya opplegget for kvelden. I introduksjonen kom det frem at det er veldig mange som ønsker å delta i mesterskapet i september, av den årsaken må det avholdes en utslagsturnering som skal finne sted i forkant for å avgjøre hvem som skal konkurrere mot de andre fengslene i landet.


20230814 171519

Temaene den tidligere juniorverdensmesteren valgte å undervise i for dagen var kongesikkerhet og å få aktive brikker, Tari gikk i gjennom et parti han spilte for elleve år siden. Da det ikke er tillatt med internett på øya måtte analysen gjennomføres på et demobrett. En av deltakerne bare ristet på hodet over at det var noe som var mulig å huske et parti man spilte for over et tiår siden.

De mange gode trekkforslagene til deltakerne på kurset tydet på at nivået der inne var høyt. I løpet av kurset ankom flere og flere sjakkentusiaster etter arbeidsdagen sin, der en av de nyankomne var den som klarte å finne det vinnende trekket Tari brukte i partiet han viste frem som førte til resignasjon fra motstanderen.

Etter en matpause fortsatte sjakktemaet for kvelden med simultansjakk mot tretten deltakere for den tidligere juniorverdensmesteren, der målet for noen var å unngå skolematten, mens andre la planer om hvordan å vinne. Etter kurset var det klart for deltakerne at Tari ikke hadde store problemer med å huske stillingen han hadde i partier han selv hadde spilt, derfor planla noen å gjøre trekk Tari nødig hadde analysert tidligere.


Bastøybilde

Den første ytringen av sjakk matt fra Tari ga et lettelses sukk om ikke å være den første som tapte gjennom rommet før flere bryter ut i latter, deltakerne spilte litt mer avslappet etter dette. Det var ingen som maktet å beseire juniorverdensmesteren denne dagen, men etter de fire kurskveldene de skal i gjennom de neste ukene vil ferdighetene og troen på egne sjakkferdigheter kun øke før mesterskapet de skal konkurrere i.

På vei tilbake til båten trodde både vi og Tari at sjakkspillingen var forbi. Det viste seg derimot at personen som hadde overtatt for den innsatte vi møtte på veien til øya var blant de aller ivrigste sjakkspillerne på øya. Betjenten som kjørte båten sammen med sjakkentusiasten mente den innsatte snakket såpass mye om sjakk til daglig at nå måtte vi da hente opp et sjakkbrett som mannen kunne utfordre Tari på! Det gjorde vi gledelig og dagen ble avsluttet med ett siste sjakkparti mot en som vitterlig burde være med i kvalifikasjonsrunden innad i Bastøy for Norgesmesterskapet.

Vi takker for oss for denne gang og ønsker Bastøy Fengsel masse lykke til i det kommende mesterskapet den 14. september.

Fjorårets fengselsmesterskap kan du lese mer om her:
https://www.sjakk.no/aktuelt/n...

Faktaboks:

  • NM for fengsler avholdes 14. september. Dette er en online sjakkturnering hvor innsatte spiller på lag for å konkurrere om tittelen som Norges beste fengsel i sjakk.
  • Et humanøkologisk fengsel bygger på menneskets forhold til sine omgivelser og systemer. Bastøy driver med økologisk jordbruk, og innsatte produserer en betydelig mengde av sin egen mat. Fengselet bygger sitt verdigrunnlag på tre grunnpilarer: Økologi, humanisme og ansvarsutvikling.