Image1

13. sep. 2022

May-Helene Gram Franck

Samfunn

Nerver og jubel i NM for fengsler

Fredag 9. september gikk det første offisielle norgesmesterskapet i fengselssjakk av stabelen. De fire deltakerlagene var Ringerike fengsel, Romerike fengsel, Halden fengsel og Oslo fengsel. Jeg var selv til stede i Oslo fengsel under mesterskapet.

Som alltid når jeg skal være tilskuer på et sportsarrangement kjenner jeg på en viss spenning i kroppen. Jeg lar meg alltid rive med. Det spiller ingen rolle om det er fotball eller bryting – jeg blir alltid like investert. Denne dagen er det altså sjakk jeg skal se på.

Jeg er så heldig at jeg får være i samme rom som spillerne fra Oslo fengsel, er så nær spillerne at jeg nesten føler jeg er en del av laget. Det blir fort klart at jeg ikke er den eneste som er spent. Spillerne er veldig nervøse. Naturlig nok betyr det noe for de å delta i NM, og det merkes i rommet.

I flere uker har spillerne trent. Treneren, Geir Nesheim, har de siste ukene vært på besøk flere ganger i uken og det terpes på åpninger, midtspill og sluttspill. Geir er også tilstede på selve dagen og han har lagt en plan som han deler på spillermøtet. De to beste spilleren skal spille på 1. og 2. bord, mens resten rullerer på 3. og 4. bord. En sikker plan som skal ta Oslo til seier.

Etter spillermøtet senker stillheten seg, og alvoret skyller over gjengen. Om bare få minutter skal de spille sine første offisielle sjakkpartier mot folk de ikke kjenner – og ikke nok med det, de debuterer som sjakkspiller i et norgesmesterskap. Jeg skal ikke spille engang og jeg kjenner på presset.

5 min til spillestart. Spillerne setter seg ned ved PC-en.

«Lykke til!»

«Dette klarer du!»

«Spill like godt som du alltid gjør!», er kommentarer som utveksles i de siste minuttene før start.

Og der er partiene i gang. Stillheten er fylt med nervøsitet og spenning. Det tar ikke lang tid før første parti er avgjort. 1-0 til Romerike fengsel. Spilleren på bord 2 går vekk fra PC- en og setter seg skuffet ned i sofaen.

«Helt håpløst. Jeg er så nervøs. Kjente det med en gang jeg gikk inn i rommet. Jeg er ikke klar for det her».

Det er nå laget viser seg fra sin beste side. Etter hvert flokker de andre spillerne seg rundt sin skuffede lagkamerat, og kommer med støttende og motiverende kommentarer:

«Pust med magen.»,

«Du er god, du er mye bedre enn han i Romerike fengsel»

«Du har spilt første parti. Du er varm i trøya, du tar de neste nå.»

Runde 1 ender med uavgjort. I pausen analyserer vi partiene som ble spilt, og Geir gir noen gode råd til neste runde. Den skal spilles mot Ringerike fengsel. Spilleren på bord 2 setter seg ned, og en av lagkameratene gir han en klapp på skulderen: «Dette klarer du». Og det gjorde han virkelig også. Resten av turneringen spiller han perfekt og vinner alle partiene sine.

Runde 2 ender også uavgjort, og det er en enorm spenning knyttet til siste runde. Et mulig resultat er at alle fire lagene kan ende på samme poengsum og alle må ut i omspill.

Men runde 3 ender med seier til Oslo mot Halden. Det betyr at Oslo havner på en 2.plass totalt. High fives henger løst og spillerne gratulerer hverandre med godt spill. Dette var en lagseier. Når det også viser seg at denne 2.plassen kvalifiserer til en plass i VM, bryter jubelen ut i rommet. Og med det skifter fokuset vekk fra dårlig spill og tapte partier. Nå skal gutta ut og hevde seg i VM!

Takk til Oslo fengsel som hadde meg på besøk under NM i fengselssjakk. Gratulerer til norgesmester Romerike fengsel med 1.plass og kvalifisering til VM. Takk til alle fire lagene som deltok. Nesten år håper vi på en dobling av antall deltagere.Image2
Image6
Image22
Image44
Image
Image11

Bildene er fra Oslo fengsel og Romerike fengsel