Sjakkog Samfunn Bergenkamp 2

7. sep. 2022

May-Helene Gram Franck

Samfunn

Sjakk & Samfunn arrangerer Norges første digitale fengselsmesterskap

Hvilket fengsel er best i sjakk? På fredag skal fire fengsler konkurrere om den jeve tittelen – norgesmester i fengselssjakk.

Da Sjakk & Samfunn rullet ut sin fengselssating i begynnelsen av 2020, skjønte vi at sjakk allerede var en populær aktivitet i mange norske fengsler. Det ble spilt mye sjakk på cellene, nivået på de innsatte var høyt og mange leste sjakkbøker. Rundt juletider var fellesrom i flere norske fengsler stappet med skuelystne som ville få med seg Magnus Carlsen, for å analysere og diskutere verdensmesterens partier. Innsatte vi snakket med fortalte oss dessuten at de ikke nødvendigvis hadde spilt så mye sjakk før de kom i fengsel, men at det var noe som hadde blomstret inne bak murene – enten fordi det ga ro, et avbrekk eller mestring.

De siste årene har vi sendt ut mye sjakk-utstyr til norske fengsler. Vi har også koblet flere fengsler med ildsjeler fra sjakk-Norge som har holdt kurs eller bidratt på andre måter til at sjakken har fått fotfeste i enda flere fengsler enn før. Sjakk-kulturen i norske fengsler bare fortsetter å vokse, og vi har hele tiden tenkt at det er grobunn for noe mer og noe større.

Det er derfor på høy tid at det endelig arrangeres et nasjonalt fengselsmesterskap i sjakk. Dette er noe vi har hatt lyst til lenge, men på grunn av pandemien har det vært vanskelig å gjennomføre. Ikke minst er det av åpenbare grunner en utfordring å arrangere et mesterskap for personer som sitter i et fengsel, med strenge krav til hva man kan gjøre, og når man kan gjøre det.

Når vi nå får det til, er det takket være mye velvilje fra ansatte i norske fengsler. Mange er svært presset på tid som følge av manglende økonomiske ressurser, blant annet nevnt i Aftenposten og Dagbladet. På grunn av manglede kapasitet blir mange innsatte sittende mye alene på cella. I utgangspunktet er det også svært begrenset hva en innsatt får lov til å gjøre på en datamaskin, av hensyn til anonymitet og kommunikasjon med andre utenfor, men i samarbeid med fengslene har vi kommet frem til en løsning som vi tror vi vil passe for alle.

Årets mesterskap skal spilles mellom Oslo fengsel, Romerike fengsel, Halden fengsel og Ringerike fengsel. Tallet er kanskje ikke så imponerende, men vi anser årets mesterskap som en liten test. Forhåpentligvis går alt etter planen, slik at vi kan ha med dobbelt så mange neste år, eller kanskje til og med tredoble antallet.

Alle som vil kan følge turneringen fra kl. 13:00 fredag 9. september. Turneringen vil spilles under anonyme navn og uten muligheter for chat.

PS: Turneringen vil være en kvalifisering til Fides interkontinentale sjakkmesterskap som går av stabelen 13-14. oktober. 2 Norske fengsler vil kvalifisere seg til den internasjonale turnering, i tillegg til Bredtveit kvinnefengsel som allerede er kvalifisert.