Molde sjakklubb skjerm web 22

4. okt. 2022

May-Helene Gram Franck

Samfunn

Sjakk og inkludering i Molde

Hver mandag samles en gjeng ikke-norskspråklige på Aker Stadion. De skal på sjakkurs. Det er Molde Sjakklubb, med Tor Wetle Wetlesen Hoem i spissen, som inviterer.

Det er ikke bare bare å arrangere sjakkurs for en gruppe der så mange snakker forskjellige språk, og hvor ikke alle er like gode i engelsk. Denne mandagen er attpåtil tolken på fisketur, så Tor Wetle må alliere seg med deltagerne på kurset for å gjøre seg forstått. Dette er ikke noe problem. Den språklige barrieren viser seg å ikke være en så stor utfordring som først antatt.

– Tor Wetle sa vi måtte komme på sjakkurs. Han var på voksenopplæringen og inviterte alle sammen. Det er en perfekt møteplass for ungene, og så kan vi mødrene møtes å prate, sier en av deltagerne på kurset.

Andre forteller at de har hørt om kurset gjennom jungeltelegrafen.

– Vi ukrainere snakker i lag. Rykter sprer seg fort blant oss.

Det er høyt volum i forhold til hva man er vant til på sjakkurs. Folk prater om enn annen og det er god energi i rommet. Etter hvert senker roen seg, og Tor Wetle går i gang med dagens kurs. På engelsk, med innslag av russisk og tysk, gyver han løs på dagens tema ­– hvordan sette matt med dronning og konge.

Deltagerne er på ballen umiddelbart. De svarer på alle spørsmål, gjerne etter å ha diskutert seg imellom på eget språk. Selv om tolken ikke er tilstede kommer man seg gjennom kurset uten noen større vanskeligheter denne dagen. De som kan engelsk oversetter til de som ikke kan, og oversetter tilbake til engelsk slik at alle forstå. Det er en sterk fellesskapsfølelse i gruppen, og det merkes.

Tiltaket ble til på bakgrunn av økonomisk støtte fra fylkeskommunen i Møre og Romsdal.

– Første kvelden hadde vi med et par nye, og etter kort tid var vi mer enn ti. No nærmer vi oss tjue fremmedspråklige som vi lære seg norsk bedre, og som ønsker å finne nye venner. Dette er veien til integrering, og vi et stolte av å kunne yte vår, forteller Tor Wetle i en kommentar til fylkeskommunen.

Etter at kursdelen er ferdig, er det klart for frispilling. Støynivået tar seg opp igjen og snakketøyet blir igjen tatt i bruk. Tor Wetle fyker rundt mellom brettene og hjelper til der det trenges. Deltagerne ler og koser seg uavhengig av hvordan det går på brettet. Det er tydelig at dette er et tilbud som treffer målgruppen godt.

Molde Sjakklubb har fått støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune og Norges Sjakkforbund til å drive med integreringsarbeid.

Les også: God nyhet til klubber og kretser!