Skjermbilde 2022 11 17 kl 13 44 55

17. nov. 2022

Forbund

EM for ungdom 2022- Vel gjennomført!

Tekst: Helge Nordahl

Mange gode resultater, men ingen medaljer i Antalya.

27 norske ungdommer har nå vendt hjem med mange nye opplevelser i bagasjen etter ungdoms-EM i Antalya. Målene med en slik turnering kan være litt delt. Noen har store ambisjoner om en god plassering og en drøm om medaljer. For andre vil læring og erfaring være viktigere, kombinert med motivasjonen som ligger i en morsom sjakkturnering. I år ble det ingen medaljer eller premier (de seks beste i hver klasse) på Norge, men det var ingen mangel på gode prestasjoner underveis.

På et 5-stjerners hotell ved stranden i Antalya er det lett for at feriepreget blir i overkant stort, men slik ble det aldri i år. De norske spillerne og sekundantene (Abdullah Muhsen, Sheila Stanford og undertegnede) jobbet steinhardt for å forberede hvert enkelt parti og de norske partiene var jevnlig blant de siste som ble ferdig. «Spiller han/hun ennå??» var det mest brukte spørsmålet utover kvelden – alle tilskuere måtte holde seg langt borte fra spillelokalet og bare noen få av våre var på de øverste 10 bordene som ble vist live. Samholdet i den norske troppen var kjempegodt. Mellom forberedelsene om formiddagen ble det som regel tid til en runde fotball eller volleyball og de fleste kveldene var det samling med lynsjakk og diverse alternative sjakkformer.

Det er mange underratede motstandere i mesterskapene, kanskje spesielt i år etter corona-pausen. Men de norske spillerne jobbet hardt og fikk faktisk en del fine resultater. 9 av 27 gikk opp i rating. Det høres jo ikke så imponerende ut, men det samme gjalt 1 av 7 svensker og 1 av 17(!) dansker. Norge fikk to topp 10-plasseringer, det var like mye som resten av Norden til sammen. Så i en nordisk sammenligning klarte vi oss fint.

Best av våre plasseringsmessig ble Martin Holten Fiskaaen (Stavanger) i åpen 14 med en imponerende åttendeplass. Martin startet med litt mange remiser, men de siste fire rundene ga tre seire og en remis. En viktig seier kom i lokaloppgjøret mot Aksel Bu Kvaløy (Stavanger) i runde 7. Med tap her måtte Aksel nøye seg med en 23. plass til slutt, til tross for en fin avslutning.

Helt fra starten av turneringen fikk spillerne høre at det er de tre siste rundene som avgjør sluttplasseringen. Det var derfor viktig å holde motet oppe, selv om starten ikke ble som man håpet. Det gjaldt spesielt for Håvard Haug (OSS) i åpen 12. Halvveis i turneringen lå vår femterangerte spiller midt i feltet med 50% score. Men avslutningen er viktigst og Håvard avsluttet med fire strake seiere, deriblant et par flotte knock-outer i de siste to rundene. Dermed ble det tiendeplass til slutt, noe han var godt fornøyd med.

Blant jentene var det Oda Kofoed Skramstad (Dragulf) som ble best med en 15. plass i jenter 12. Etter det jeg vet er dette den beste norske plasseringen i denne klassen som tradisjonelt har vært vanskelig for Norge. I den siste runden var vi enige om at det var greit å spille på remis siden noen kjedelige virus hadde truffet Oda og et par andre i den norske troppen. Etter at nesten alle brikkene var byttet av viste det seg imidlertid at motstanderen ikke ville har remis, så hun genererte en matt for seg selv og Oda fikk hele poenget.

Underveis var det flere andre norske som hevdet seg godt over midten, men møtte hard motstand og fikk noen tap mot slutten. Det gir gjerne en fin gevinst i form av ratingpoeng, men en noe mer beskjeden plassering. I den norske troppen i år gjaldt det spesielt Nikolay den Roover (Bærum) i åpen 12, Martin Øksendal (Hell) i åpen 14, Sindre Ytrestøyl (Kristiansund) og Peder Marcus Aamodt (Follo) i åpen 16 og Emthe Solskinnsbakk (Vålerenga) i jenter 12. Det er viktig at et tap i siste runde ikke får lov til å overskygge et fint resultat underveis.

Om noen dager skal det spilles om NM-medaljer i Molde og mange av EM-deltakerne skal forsvare seg mot sultne spillere som har vært hjemme og trent. Det blir spennende å se om våre EM-spillere er utslitt eller i toppform etter masse sjakk i godt over en uke.

Helge Nordahl
Dagen for de yngste starter med en liten samling og fordeling av preppetid

2. reisebrev

Vi er litt over midtveis i EM for ungdom og i skrivende stund er det 6. runde som spilles. Litt overraskende er det Oda Kofoed Skramstad (Dragulf) i jenter 12 som har flest poeng av de norske. Oda var heldig i 3. runde da hennes spanske motstander ikke hadde skjønt betenkningstiden. Etter 25 trekk var Odas stilling helt håpløs, men motstanderen lot tiden gå ut (i håp om mer tid) i stedet for å sette matt. Etter det har det vært vanskeligere motstand, men også bedre spill. I går spilte hun mot en av de høyest ratede i klassen og en jevn stilling da motstanderen fikk det for seg at hun skulle vinne et tårn, men heller måtte se at det gikk tapt en springer. Da ble det lett for Oda. I dag har vi forberedt oss godt mot en skotsk åpning der motstanderen fra Georgia prøver å kopiere Magnus Carlsen. Heldigvis fant vi en forbedring av det Magnus har møtt, så det er en jevn stilling etter ca 15 trekk. I fjor tapte Oda etter 9 trekk i online-EM mot samme jente, så det er fremgang.

I de eldste åpne klassene er det mange fine enkeltresultater av de norske spillerne, men klassene er knallharde og det er nye toppspillere på andre side av bordet hver dag. Sindre Ytrestøyl (Kristiansund) og Sivert Ihlen (Porsgrunn) har ligget fint til i åpen 16, men i går møtte de hver sin IM med sort og tapte. I samme klasse har Peder Marcus Aamodt (Follo) 50% score etter remis mot en serbisk FM i går. Han demonstrerte sin forsvarsinnsats for de norske spillerne om kvelden, det kunne fort gått galt, men Peder hadde også sjanser til vinst før det ebbet ut i trekkgjentakelse.

I de yngre klassene (u14 og u12) ser vi at mange unge ikke har rukket å jekke opp ratingen etter covid-perioden og gjerne spiller for mange hundre poeng over sin egen rating. Tyrkia stiller med mange spillere på hjemmebane og våre spillere har fått erfare at de fleste av dem er veldig gode og langt bedre enn ratingen sin. Våre toppratede spillere Aksel Bu Kvaløy (Stavanger) og Håvard Haug (OSS) har ikke fått det helt til ennå og står med 3 og 2,5 poeng. Med en god innspurt kan vi fortsatt håpe på topp 10, men det blir ikke lett å hente inn de nødvendige helpoengene. Det gjelder også Eric Jiahao Ji (Hell) som lå høyt oppe i åpen 12, men måtte gi tapt for den andrerangerte i klasse i går. Eric har også 3 poeng etter 5 runder.

Dagsrytmen har etter hvert satt seg med forberedelser og litt aktivitet (fotball, volleyball og bading) om formiddagen, runde om ettermiddagen og lyn, sjokk og annen moro om kvelden. Stemningen i troppen er god og vi gleder oss til de siste rundene som blir avgjørende for om plasseringene blir gode, middels eller litt skuffende.

1. reisebrev

27 norske ungdommer har satt kursen til Antalya for årets EM for ungdom, det første over brett på tre år pga corona. Vi har derfor med mange debutanter, men de kan glede seg over et flott arrangement og gode spilleforhold. Stemningen i laget er glimrende og vi støtter hverandre både i seier og tap. Men spenningen er selvfølgelig i høyeste grad til stede. Etter (for spillerne) evigvarende taler både av den tyrkiske sportsministeren og ECU-president Azmaiparashvili på åpningsseremonien har det vært fullt fokus på sjakken.

Første runde ble en liten skuffelse for de norske spillerne med 6 seire og 3 remiser på 27 partier. Mange av dem møtte langt høyere ratede motstandere, så det var for så vidt ikke uventet at det ble litt tøft, men dessverre var det også et par av våre toppratede som møtte uventet hard motstand. Noen hadde også bedre sjanser underveis. Amelia Nordquelle (Nordstrand) i jenter 16 spilte en tøff kombinasjon og vant tårn og to bønder mot sine to løpere. Dessverre viste det seg at den ubalanserte stillingen etterpå favoriserte motstanderen. Enda bedre sjanser hadde Nikolay den Roover (Bærum) i åpen 12. Etter et langt forsvarsparti mot klassens 7. høyest ratede hadde Nikolay plukket opp nok brikker til at han kunnde forsere dronningbytte og gevinst. Dessverre tok han en bonde for mye og endte i stedet opp med å gå matt.

I andre runde fikk mange litt lettere motstand og vi endte opp med 50% score, 13 seiere og en remis. Våre toppratede Håvard Haug (OSS) i åpen 12 og Aksel Bu Kvaløy (Stavanger) i åpen 14 slo tilbake med seier og Eric Jiahao Ji (Hell) i åpen 12 og Sivert Ihlen (Porsgrunn) i åpen 16 tok begge sin andre seier. Vi fikk også uttelling for gode forberedelser. Emthe Solskinnsbakk (Vålerenga) åpen 12 hadde fått låne en variant fra GM Torbjørn Hansen. Det første jeg viste til Emthe var muligheten for at motstanderen ville tape en springer etter 11 trekk. Jeg fortsatte med kommentaren at hennes motstander fra Sveits sikkert var altfor god til det og at vi måtte forberede mye lenger (noe vi gjorde!). Men under partiet viste det seg at de 11 trekkene var nok til at motstanderen mistet en springer og Emthe kunne dra seieren i land etter ytterligere 47 trekk.

I dag har vi brukt spesielt mye tid på å forberede Nikolays parti mot Skottlands nye superstjerne. Selv om han fortsatt bare spiller i åpen 12 har Frederick Gordon flere seire mot stormestere og en remis mot Michael Adams på merittlisten. Tidligere i sommer spilte han OL for Skottland og tapte mot Johan-Sebastian Christiansen i oppgjøret mot Norge. Selv om det blir vanskelig for Nikolay å kopiere Johan-Sebastian har vi forberedt oss grundig, bl.a. med et parti Magnus Carlsen har brukt til å slå Hikaru Nakamura.


Her finner dere alle resultater:

Resultater

Jentene i EM for ungdom
Jentene under EM for ungdom 2022