8. sep. 2020

Samfunn

Coronahjelpen sjakklubb

Coronahjelpen Sjakklubb er et tiltak som ble dannet i starten av pandemien. Vi ønsket å gjøre noe positivt når Norge stengte ned. Sjakk som sport står i en unik stilling i motsetning til andre sporter. Istedenfor å stenge ned på lik linje med de fleste sosiale arrangementer og sporter, kan vi flytte over til internett uten å miste for mye.

Skrevet av: Espen Sneeggen og Egil Tonning, initiativtakere Coronahjelpen sjakklubb

Hver uke arrangerer vi sjakkturneringer på nett, og samtidig velger vi en veldedig organisasjon som vi oppmuntrer våre deltakere å bidra direkte til etter evne. Vi setter lys på organisasjonene ved at vi oppdaterer vår Facebookside ukentlig med informasjon om hvordan en kan bidra og informasjon rundt selve organisasjonen og deres arbeid. Denne informasjonen er også lett tilgjengelig under selve turneringen.

Til nå har vi støttet organisasjoner som Røde Kors, Dråpen I Havet, Redd Barna, Amnesty International, Leger Uten Grenser og Flyktninghjelpen. Vi har arrangert 22 ukentlige turneringer, og over 250 spillere har vært med å støttet tiltaket. Det er vi veldig takknemlige for.

Coronahjelpen Sjakklubb vokser jevnt og trutt!

Regjerende turneringsmester er IM Eirik T. Gullaksen med totalt 8 turneringer vunnet. Rett bak ligger WFM Anita Grønnestad med totalt 6 turneringer vunnet. På en delt tredjeplass finner vi Dymitr Stanislaw Zarzecki og Espen Sneeggen med 2 turneringsseire hver. En interessant tendens vi har merket oss, er at hvit bare vinner 46% av partiene i snitt i våre turneringer, mens sort vinner 49%. I tillegg ender rundt 5% av partiene i remis.

I hver turnering deler vi ut premie. Vi har en fast ordning der GM Benjamin Arvola Notkevich stiller seg ut som premie til en tilfeldig valgt deltaker. Ordningen går ut på at Arvola Notkevich analyserer og gir tilbakemelding på opptil 2 partier som vinneren av premien velger selv. Tidligere har vi også sendt ut mange bøker, og fremover jobber vi med å få til flere premier. IM Ivar Bern er en annet som har stilt seg ut som premie for klubben vår, han har gitt bort en coaching time over nettet som en tilfeldig valgt deltaker vant.

Vi holdt også et arrangement ved Krohnstad Hovedgård, hvor en 10 år gammel gutt vant muligheten til å utfordre IM Ivar Bern over brettet. Det ble en utfordring å arrangere det på en forsvarlig måte, men vi løste det med å bruke to fysiske brett per parti. Da slo vi to fluer i en smekk, og kravene om både distanse og hygiene ble overholdt.

Veien videre for oss er at vi fortsatt holder våre online ukentlige turneringer gående. Vi har endret tidspunkt før, men nå har vi funnet frem til en fast tid for våre turneringer og den er hver søndag klokken 14:00 til 15:30. Tidskontrollen er 5+0.

I tillegg til turneringer på nett, har vi planer om å arrangere fysiske turneringer her i Bergen. Vi ønsker å sette fokus på veldedighet og samhold gjennom turneringene våre, samt trygghet for våre deltakere ifht. smittevern.

Bli med oss å bidra på reisen vår!

Følg Coronahjelpen Sjakklubb for oppdateringer og info om turneringer her: www.facebook.com/coronahjelpen