Medlemillustrasjon rosa

14. jun. 2023

Sofie Sæther

USF

Aldersbestemte klasser under landsturneringen

På vegne av USF-styret ønsker vi å oppfordre alle til å spille i sin aldersgruppe under landsturneringen på Vallhall i år!

I år har vi ekstra fokus på å få spillere på alle nivåer til å prioritere aldersbestemte klasser (Miniputt, Lilleputt, Kadett og Junior) til fordel for ratinggrupper under landsturneringen. Det er viktig for klassenes anseelse og legitimitet at spillerne som hører til i aldersbestemte klasser spiller der. Dette gjelder alle spillere, både i toppsjiktet og de litt lengre nede på ratinglistene.

Ikke bare er det bra for ungdomssjakken som helhet, men det er også bra for deres egen utvikling. For å bli best mulig trenger vi matching mot likesinnede. Dette uansett om enkelte i juniorklassen er mye bedre enn deg, eller på ca. samme nivå. Unge og lovende sjakkspillere er på vei oppover. Selv om det ikke alltid kommer eksplisitt frem fra ratingtallet, så lærer dere fort og blir stadig bedre. De aldersbestemte klassene er en perfekt anledning til å teste seg selv og å lære av sine likesinnede. I ratingklassene møter man bare spillere på nesten nøyaktig samme rating, som regel spillere som er mye eldre enn seg selv, og som har spilt de samme systemene med begge farger i 30 år. Dette er hverken gøy eller lærerikt. Samtidig er det ikke gøy for spillerne som hører hjemme i disse klassene å nesten bare spille mot langt yngre spillere som burde spilt i andre klasser.

Det er mange gode grunner til å spille i aldersbestemte klasser:

  1. Vinneren av juniorklassen kvalifiserer seg til neste års eliteklasse
  2. USF dekker startkontigenten for de over 2100 i FIDE rating i juniorklassen
  3. Premier i juniorklassen: 1. 5000 NOK 2. 3000 NOK 3. 1000 NOK. I tillegg deler arrangør ut premie på 10 privattimer med en av Sjakkhusets stormestre med en verdi på 9000 NOK til vinneren. Slik at førstepremien får en verdi på 14000 NOK
  4. Resultatene teller positivt for uttak til Ungdoms EM og VM, og Junior VM
  5. Vinneren kåres til Norgesmester
  6. Etter fylte 20 år får du aldri muligheten til å delta i aldersbestemte klasser igjen
  7. Du bidrar direkte til å gjøre klassen så god og bred som den kan og skal være
  8. Deltakelse oppfyller et av kravene for å kvalifisere til uttak

I tillegg skal vi ikke glemme at etter fylte 20 år er ratingklassene det eneste valget dere vil sitte igjen med frem til dere fyller 50 år og kan delta i senior 50. Dere har 30 år foran dere med spill i den samme klassen. Det haster ikke. Vi kommer til å arbeide hardt fremover for å fremtidssikre de aldersbestemte klassene for å gjøre dem så attraktive som mulig. En sterk og stor juniorklasse vil gjøre arbeidet vårt mye enklere.

Vi håper dere velger å delta i de aldersbestemte klassene i årets og fremtidige landsturneringer.

Nå gleder vi oss til en storslått turnering med mange sterke klasser!

Tekst: USF-styret