Tilbake til Samfunn

Lavterskel sjakktreff

Hyggelig og enkelt! Slik arrangerer du et lavterskel sjakktreff.

Faste kvelder med uformell spilling

Lag event på Facebook, plakat og inviter til spillekveld med en frekvens som passer for dere.

Det er fint hvis dere kan få med en sjakkveileder på laget, men det er ingen nødvendighet. Det viktigste er at det er noen til stede og legger til rette for aktiviteten.

Bøler bibliotek i Oslo arrangerer «Sjakk for flyktninger og alle andre» hver mandag fra kl. 19:00-21:00. Spillekveldene er preget av en uformell og hyggelig tone, og det serveres drikke og noe å bite i. En gang iblant får de besøk av proffe instruktører eller sjakkspillere.

Sjakkog Samfunn Bergen 01102020 5
Sjakktreff på Nesttun eldresenter i Bergen. 17 år gamle Ariza Hina er sjakkveileder på treffene og hjelper til der det trengs.

Sjakktreff med undervisning

Det kan være fint å kombinere sjakktreffene med litt undervisning, og det er ganske enkelt å få til. Noen har kanskje erfaring med å holde kurs eller har lyst til å utvikle dette på egenhånd. For andre finnes det både PowerPoint og 3 eksempler på spillekvelder med undervisning i ressursbanken som kan benyttes av ferske kursholdere.

I ressursbanken ligger det også videoer som er egnet til begynneropplæring i sjakk. Disse videoene er fine å titte på i fellesskap. Hvis videoen for eksempel handler om åpninger, kan dette være temaet for kvelden. I etterkant av videoene er det naturlig å snakke om innholdet. Var noe uklart? Er tingene man tok opp i videoen noe deltagerne tenker over selv i egne partier? Hvis temaet er åpninger, er det naturlig å spørre deltakerne om hvilke åpninger de liker å spille og hvorfor de liker akkurat disse åpningene. Etter at man har sett på videoene og snakket litt om innholdet, kan man ha frispilling resten av kvelden. Kurset kan fordeles over 1-2 kurskvelder eller deles opp mer og kombineres med frispilling.

Ta gjerne kontakt med oss om dere ønsker å holde et kurs, vi hjelper gjerne til med ideer.

bibliotek
Stormester Rune Djuurhus på besøk hos Bøler bibliotek i Oslo.

Sjakkturnering

Turnering er et bra innslag i et lavterskel sjakktreff, for eksempel som en månedlig aktivitet eller som en avslutning for sesongen.

Har dere lyst til å arrangere sjakkturnering, men mangler klokker? Be deltagerne laste ned en klokke-app til telefonen sin. Det finnes mange gode klokke-apper som kan lastes ned gratis til apple- og android-telefoner.

I guiden "Slik arrangerer du en sjakkturnering" lister vi opp fem ulike turneringsoppsett og gir også tips til en del ting som er lurt å tenke på i forkant av arrangementet.

Bibiliotek 1 e1570198398240 1
Sjakkturnering på Tromsø bibliotek. Foto: Kim Daniel Arthur.

Andre tips

• Lag en sjakkquiz på Kahoot eller Quizlet (lagbasert) med for eksempel diagrammer (beste trekk), spørsmål om hvordan brikkene flytter, sjakkreglene, verdien av brikkene eller taktiske tema (gaffel, spidder, sekkematt, kvelematt, etc.). Del gjerne quizen med Sjakk & Samfunn, så flere kan bruke den.

• Simultansjakk. For eksempel ved at en kursholder spiller mot flere samtidig.

• Se en sjakkfilm, for eksempel Pawn Sacrifice, Queen of Katwe, Magnus.

• Lag lokale online turneringer på nett, for eksempel på Spillsjakk eller Lichess.

• Spill minispill med få brikker! Sjekk Sjakk & Samfunns ressursbank for inspirasjon til minispill (for eksempel diskoduell, rot i rekkene, etc.).

• Spill andre spill på sjakkbrettet, for eksempel atomsjakk, rakettsjakk, hånd og hjerne, hånd og hjerne i stafettformat, etc. (se ressursbank for inspirasjon).

• Innled et samarbeid med den lokale sjakklubben. Du finner full oversikt over alle norske sjakklubber på: https://www.sjakk.no/nsf/organ...