Skjermbilde 2023 09 19 kl 14 27 09

19. sep. 2023

May-Helene Gram Franck

Kultur og debatt

Tilbakeblikk: Aryan Tari blir juniorverdensmester

20.september starter junior-VM. Norge stiller med to deltakere, Elham Amar og Ingrid Skaslien. For å varme opp til mesterskapet tar vi en titt tilbake på Sjakkbladets intervju med Aryan Tari fra da han ble verdensmester i 2017.

Nå har Norge juniorverdensmesteren også!

Det ble beskrevet som et sensasjonelt resultat og en vanvittig prestasjon. Aryan Tari klarte det ingen nordmann har gjort før ham: Å bli verdensmester for juniorer. Lørdag 25. november 2017. En merkedag i norsk sjakkhistorie. På Dagsrevyen hører vi med typisk nyhetsoppleserstemme: – Aryan Tari fra Lier er blitt verdensmester i sjakk.

Utenom Magnus: Hvor ofte nevnes sjakk på Dagsrevyen? Og glem Klæbo, Giske og Trump. Denne lørdagen var det Aryan som var toppsak på alle nettaviser.

På Gardermoen var det ikke riktig dusjing av flyet á la Carlsen, men det var ikke så langt unna. I ankomsthallen ventet norske flagg, blomster og et massivt presseoppbud.

Da var det kanskje ikke så rart at det var vanskelig å komme seg tidsnok på skolen mandag morgen…

Når Sjakkbladet kommer på besøk i begynnelsen av desember, har ting roet seg litt. Hverdagen begynner langsomt å vende tilbake. Aryan har allerede begynt å planlegge neste turnering. Med hans iranske bakgrunn er det ikke så fristende å spille VM i lyn- og hurtigsjakk i Saudi-Arabia, men Aryan har løsningen klar: – EM i lyn og hurtigsjakk spilles i Katowize 16. – 18. desember. Der vil jeg delta!

Han går siste året på sjakklinja på NTG. Derfor var «timingen» på VM-tittelen faktisk ikke helt optimal. Juniorverdensmesteren er attraktiv for enhver arrangør og det er nå de store invitasjonene kan komme. Samtidig får vi inntrykk av at Aryan virkelig ønsker å fullføre videregående skole så han eventuelt har noe å falle tilbake på.

– Jeg må skjerpe meg siste halvåret for ikke å «ta en Magnus» (som ikke fullførte videregående – red.anm.), sier han fleipende til Sjakkbladet.

FLYT

Junior-VM gikk denne gangen av stabelen i italienske Tarvisio fra 13. – 25. november. Aryan Tari var på forhånd rangert som nr. 5 i åpen klasse. I denne klassen deltok også Johan Salomon og Johan-Sebastian Christiansen. I jenteklassen var Norge representert med Ingrid Greibrokk.

– Jeg merket tidlig at jeg hadde flyten, forteller Aryan.

– Jeg følte at jeg spilte med stor selvtillit gjennom hele turneringen. Det er pussige greier det der med selvtillit. Jeg tror at spillere på alle nivåer har opplevd at selvtilliten plutselig kan forsvinne. Det er ingen god følelse! Men når resultatene går i din favør, så bygges selvtilliten. Det var tilfellet i VM.

Aryan forteller at nøkkelpartiet var seieren mot andrerangerte Grigorij Oparin fra Russland i åttende runde (se kommentert parti i slutten av artikkelen). Etter det hadde han opparbeidet seg et såpass solid forsprang på konkurrentene at det holdt med tre avsluttende remiser. Kvalitetspoengene var viktig. Ettersom Aryan hadde ligget i tet gjennom hele turneringen måtte konkurrentene i praksis ha flere poeng enn ham for å stjele førsteplassen. Det var det ingen som klarte.

Til slutt var det tre stykker på 8,5 poeng av 11: Tari, Petrosyan fra Armenia og Aravindh fra India. Men som ventet hadde nordmannen klart best kvalitet av disse. I en neglebitende sisterunde mot førsterangerte Jorden van Foreest fra Nederland var Aryan presset gjennom hele partiet, men forsvarte seg iskaldt og nederlenderen innstilte gevinstforsøkene etter 54 trekk. – Jeg er fortsatt usikker på om han hadde vinst i sluttspillet! røper Aryan et par uker etter dramatikken.


Resten av intervjuet kan du lese er: Norsk Sjakkblad 2018 nr. 1

Aryans parti mot Grigorij Oparin: