Bilde fra arrangment - Kvinne-NM

15. mar. 2022

Kultur og debatt

Takk for et flott kvinne-NM!

Debattinnlegg av Sara Marie Skaug Bjørkly

Jeg deltok i helgen på NM for kvinner. Jeg er også en av dem som mener at breddesjakken er sjakkens bærebjelke – og jeg synes det er litt vanskelig å kalle det for breddesjakk når 94% er menn.

Jeg deltok i et NM med sterk deltakelse og høy interesse! For i hvor mange turneringer ser vi 29 jenter og kvinner? Ikke minst, hvor ofte ser vi 4 jenter og kvinner debutere i samme turneringshelg?

Det skjedde også noe annet stort denne helgen. Takket være denne turneringen kommer Norge til å delta i VM i lyn og hurtig for kvinner – representert av Norgesmester Monika Machlik - som er et kjempeflott forbilde i sjakken!

En kan spørre seg om riktig fokus for et arrangement rettet mot kvinner er å la en stor del av mobiliseringen være for tilstedeværelsen av en mannlig GM. Eller å bruke stor kapasitet på å mobilisere for sideturneringer kun for menn og gutter, med fokus på at det er noe for alle. Er det riktig tidspunkt å arrangere et NM midt mellom de to største individuelle norske turneringene; Kragerø og Fagernes? Og at på til midt mellom to skoleferier? Er det riktig at det kjøres NGPer og kretsmesterskap samtidig som et NM?

Kunne det vært en idé at klubber som bruker store deler av budsjettet sitt på å rykke opp og ned av eliteserien investerer litt penger på NM-deltakelse, og kanskje til og med får et klubbmedlem kvalifisert til VM? Bør klubbene ta mer ansvar og ta en aktiv del i mobilisering- og rekrutteringsarbeidet rettet mot NM? Kanskje en også kan forvente et lavere oppmøte i en tid hvor sykefraværet er på sitt høyeste noen sinne.

Det er nok mye som kunne økt deltakerantallet i helgen. Jeg vil foreslå at NSF sender ut et skjema for å spørre kvinnene om hva som kan gjøres bedre til neste år. Men en ting er sikkert: At det ikke var flere deltakere kan absolutt ikke legges på kvinnene i miljøet. Slik det blir fremstilt både på Bergensjakk og Tromsøsjakk.

Kvinne-NM er et tiltak for å jobbe med kvinnedeltakelsen i sjakkturneringer generelt. Å konkludere med at slike tiltak må stenges fordi det dukker opp få kvinner er en ekstremt kontraproduktiv analyse. Det var 12 jenter/kvinner fra bergensområdet som deltok på denne helgeturneringen. Det er absolutt ikke ofte det skjer at det er så mange jenter/kvinner på en turnering i dette området, eller i Norge for øvrig. Så å definere dette som «lite interesse» er et sterkt bomskudd.

NM for kvinner 2020 viste tydelig at interessen for å spille sjakk i stor og liten skala er der, også blant kvinnelige spillere som ikke er like aktive lengre. Vi trenger å tilrettelegge for at kvinnene ikke faller fra – ikke avfeie arrangementet fordi det brukes penger og ressurser. Det er tvert imot på tide å investere i et enda bedre kvinne-NM, og å investere i kvinnesjakken for øvrig. For slik kan vi øke andelen, høyne interessen, og jobbe for norsk breddesjakk. Vekst i bredden skaper bedre økonomi og flere ressurser.

Under årets NM deltok ca 14% av NSFs kvinner. Til sammenligning deltok under 9% av NSFs menn i landsturneringen 2019. Jeg ser ingen stille spørsmål om hvorvidt landsturneringen bør legges ned.

Når stolte damer har deltatt på sin første turnering og gledelig vil lese om dekningen av den, håper jeg at de i fremtiden møter tekster som i hovedsak fokuserer på å heie frem jentene og damene som deltar!

At to mannfolk hos de to mest leste norske sjakksidene klager på at det brukes økonomi og ressurser på kvinner, for så å gi kvinnene skylden for lav interesse, det er kanskje mye av grunnen til nettopp den lave kvinnedeltakelsen i norsk sjakk.

Personlig hadde jeg en kjempeflott turnering, med mange gode partier, og til tross for null poeng og en travel hverdag er jeg supermotivert for å jobbe videre med sjakken og å delta mer.

Takk for et flott NM!

Dette er et debattinnlegg, innhold og standpunkt er skribentens eget. Ønsker du et innlegg publisert på sjakk.no? Send epost til [email protected].