22. jan. 2021

Samfunn

Stor interesse for digitale sjakkurs!

Neste uke starter Sjakk & Samfunns digitale kursrekke, og så langt har nærmere 150 sjakkinteresserte meldt seg på kurs.

Like før jul tikket det inn en veldig hyggelig melding fra Stiftelsen Dam om at Sjakk & Samfunn og Mental Helse var bevilget midler til å utvikle en digital kursrekke. Kursrekken skal bidra til hindre ensomhet og isolasjon som følge av de strenge smitteverntiltakene i samfunnet.

Dette er et prosjekt som har vært utrolig spennende å jobbe med. Det å arrangere sjakkurs digitalt er noe ganske annet enn det vi vanligvis gjør i Sjakk & Samfunn, hvor vi i større grad jobber med å skape møteplasser gjennom sjakkspilling. Heldigvis fikk vi med oss et godt team tidlig, med stormester og sjakktrener Torbjørn Ringdal Hansen i spissen.

Torbjørn har jobbet som sjakktrener i en årrekke, og han var blant annet den første treneren til Magnus Carlsen. Han har også lang erfaring med å holde sjakkurs på nett og driver i dag kursportalen sjakktrening.no sammen med stormester Kjetil Lie.

Stormester og sjakktrener Torbjørn Ringdal Hansen.

– Noe av det som er så fint med sjakkspillet, er at det passer for alle, uansett hvilken bakgrunn man har eller hvor man befinner seg i livet. Underveis i partiet møter man på utfordringer og opp- og nedturer, men stort sett sitter man igjen med en følelse av mestring.

Torbjørn Ringdal Hansen til psykologisk.no.

Kursrekke med bred appell

Vi ønsket oss en inkluderende kursrekke som var åpen for alle, ikke kun for nybegynnere eller mer erfarne spillere, og Torbjørn tok utfordringen på strak arm. Man skal alltid være litt forsiktig med å si at noe passer for «alle», særlig i sjakk, der kompetansen ofte er sprikende, men vi tror at kursmaterialet Torbjørn har utviklet kan fascinere på flere nivåer.

For hver kurskveld blir vi kjent med en av sjakkverdens store mestere og ser nærmere på et av de beste sjakkpartiene spilt i historien. I hvert kurs vil man lære ulike ferdigheter på sjakkbrettet; alt fra det grunnleggende, til smarte strategier og angrepsmetoder. Her er det garantert mye spennende å lære, og hvis man lurer på noe, er det også gode muligheter for å stille spørsmål underveis.

– Dette er en spesiell tid hvor de fleste har mindre kontakt med andre mennesker enn vanlig. Hvorfor ikke bruke denne tiden til å lære seg noe nytt? Sjakk er noe som går raskt å lære, men som tar et helt liv å mestre, noe som betyr at man kan ha en hobby livet ut.

Torbjørn Ringdal Hansen til psykologisk.no.

I tillegg til Torbjørn Ringdal Hansen, har vi fått med oss nevnte Kjetil Lie og Maud Rødsmoen som del av kursholder-teamet. Mange kjenner nok igjen Maud fra TV2, hvor hun er aktuell som sjakkekspert og i øyeblikket kommenterer sjakkturneringen Tata Steel Chess.

Så langt har nærmere 150 sjakkinteresserte meldt seg på kurs, og påmeldingene fortsetter strømme inn. Det er utrolig gøy å se at så mange har lyst til å lære mer sjakk, og den store interessen gjør at vi allerede nå ser på muligheter for hvordan vi kan bruke nettsjakk til lignende formål i tiden fremover.

Ønsker du å bli med på kurs? Meld deg på her.

Maud Rødsmoen er aktuell som kommentator på TV2 – òg som kursholder for Sjakk & Samfunn.