IMG 1474

8. jun. 2022

Erik Grindbakken

Samfunn

Stavanger, Norges sjakkby

Denne helgen hadde vi gleden av å være til stede på åpningen av 4 flotte sjakkebenker i Stavanger.

Norway Chess er et av de store høydepunktene for sjakkinteresserte nordmenn, og for tiden foregår denne turneringen i Stavanger. Magnus Carlsen, Aryan Tari og en rekke internasjonale toppspillere konkurrerer om viktige ratingpoeng og store pengepremier i den tv-sendte turneringen. Samtidig benytter vi i Sjakk & Samfunn anledningen til å gjøre sjakk mer tilgjengelig for folk flest.

IMG 1475
Lørdag 4. juni var det duket for åpning av et flott parkområde i Bjergstedsparken. I tillegg til 2 flotte sjakkbenker gitt med støtte fra SR-bank stiftelsen har parken fått verdens største sjakkbrett. Brettet er 11,5 meter x 11, 5 meter og har et samlet areal på 144 kvadratmeter. Den største brikken, kongen, er 180 centimeter høy og veier 220 kilo.

Brettet var imponerende, og flere hundre mennesker hadde møtt opp for å ta del i åpningen. Magnus Carlsen og de andre deltagerne i Norway Chess fikk æren av å spille det første offisielle partiet på det enorme brettet. (Vi i Sjakk & Samfunn hadde sneket oss til å spille det første uoffisielle partiet en time før 😊)

IMG 1518
Etter at den offisielle markeringen var over var det mange som samlet seg rundt de nye sjakkbordene for å kose seg med noen partier sjakk i det flotte sommerværet.

Mens folk fortsatte å kose seg med sjakk i Bjergstedsparken dro vi ned til Stavanger sentrum for å åpne to nye sjakkbord. Disse bordene er plassert i krysset Klubbgata og Østerås med støtte fra Gjensidigestiftelsen. Med på laget fikk vi TV2-teamet representert ved Jon Ludvig Hammer, Heidi Røneid og Sverre Krog Sundbø. Mange fikk muligheten til å utfordre Jon Ludvig Hammer i lynsjakk med tidshandikap, men uansett hvor liten tid Jon Ludvig hadde på klokken så vant han alle sine partier.

IMG 1617
Hammer, Røneid og Sundbø sørget for at publikum fikk varierte utfordringer.

Stavanger har foreløpig fått 4 nye sjakkbord og i løpet av sommeren og høsten vil det komme mange flere sjakkbord rundt omkring i hele landet.