12. apr. 2021

Samfunn

Innendørs siden pandemien startet: – Sjakkurset har betydd veldig mye for oss begge

Som aleneforelder i risikogruppa har Lene måtte isolere seg selv og datteren i lange perioder for å unngå smitte. Onlinekurs ble et friskt pust.

Lene Myhrvold er en av mange som har deltatt på digitalt kurs i regi av Sjakk & Samfunn. Hennes sjakkinteresse er nyfunnet; den begynte å blomstre da hun oppdaget serien «The Queens Gambit» rundt juletider i fjor.

Lene er glad i historie og liker å reise tilbake i tid, og hun falt for seriens setting og estetikk. I tillegg ble hun fascinert av hvordan sjakk kan ha overføringsverdi til livet mer generelt.

– Når jeg hadde sett den, ble jeg kjempeinspirert. Jeg fikk lyst til å lære sjakk selv og lyst til å lære datteren min sjakk.

Dansende datter i bakgrunnen

Datteren til Lene, Kitt, er fem år og ofte å se i bakgrunnen når mamma er på digitalt kurs. Lene var usikker på hvordan det kom til å gå første gang. Som aleneforelder i risikogruppa har Lene måtte isolere seg selv og datteren i lange perioder for å unngå smitte. Lene har en medfødt skjelettsykdom som gjør at hun i deler av året må bruke rullestol, og hun har holdt seg innendørs siden samfunnet ble stengt ned rundt mars i fjor. Når smittetrykket er på det høyeste, må også Kitt være hjemme, borte fra barnehage og venner.

Like før kurset begynte, ble det igjen rødt nivå i Oslo.

– Jeg var usikker på om jeg måtte avlyse hele greia og var redd for at det ville forstyrre de andre hvis vi begge deltok på kurset. Jeg tenkte at jeg likevel måtte prøve, og så gikk det jo fint. Kitt hoppa litt i sofaen den første gangen, og noen ganger har jeg vært klatrestativ. Da kan jeg se at Torbjørn begynner å smile.

Lene beskriver Torbjørn som en positiv og hyggelig instruktør som lærer bort sjakk på en svært inspirerende og kunnskapsrik måte. Hun sier hun setter ekstra pris på at han ser på partiene med et historisk blikk. Kitt er halvt islandsk, og for Lene var det interessant å lære om Bobby Fischer og betydningen Fischer har hatt for sjakkinteressen på Island. Da det ble avholdt en onlinequiz på avslutningskvelden, kunne Lene svarene på alle de historiske spørsmålene, men ikke oppgavene med sjakknotasjon.

– Det ligger ikke kjempenaturlig for meg med sjakk, jeg var mye bedre i norsk- og historiefaget, mens matematikk var jeg dårligere på. Jeg opplever at jeg trener opp en del av hjernen som jeg kanskje ikke bruker så mye. Jeg er abstrakt tenkende, men dette er mer logikk og taktikk.

Kursrekken fortsetter

Lene forteller at hun ble veldig glad da kursrekke to om de norske stormesterne ble annonsert i begynnelsen av mars. Det å lære seg sjakk har blitt et positivt avbrekk fra samtaler om virus og karantene, og noe hun og Kitt kan dele i annerledes-hverdagen.

– Kitt heier på meg og spør hvordan det har gått når jeg har vært med på turneringer, og vi spiller sammen mot datamaskinen. Det betyr veldig mye for oss begge. Det er helt klart en interesse vi vil fortsette med, og når Kitt blir seks år i mai, skal hun få et sjakkbrett av meg.