31. jan. 2020

Samfunn

Sjakk på biblioteket – kommet for å bli

Neste uke åpner vi for at fengsler og andre institusjoner under kriminalomsorgen kan melde seg på prosjektet, men vi glemmer ikke bibliotekene av den grunn. Her kommer en liten oppdatering.

Neste uke åpner vi for at fengsler og andre institusjoner under kriminalomsorgen kan melde seg på prosjektet, men vi glemmer ikke bibliotekene av den grunn. Her kommer en liten oppdatering.

Da vi lanserte prosjektet i oktober i fjor gikk vi hardt ut og sa at alle landets biblioteker nå skal få tilbud om mer sjakk.

I løpet av et par uker rullet det inn over 100 påmeldinger fra biblioteker i hele landet. Det var jo helt fantastisk, men med to prosjektmedarbeidere på laget skal vi innrømme at vi tok oss vann over hodet. Ikke bare hadde vi lovet sjakkbrett- og brikker til alle som ble med, vi hadde også sagt at vi skulle forsøke å sette biblioteker i kontakt med sjakkmiljøer rundt om i landet. Det skulle vise seg å være litt vanskelige enn først antatt.

Simultansjakk på Kragerø bibliotek med Sondre (7). Foto: Sondre Lindhagen Nilssen.

Ikke fordi at sjakkmiljøene var negative. Snarere tvert imot. Sjakkmiljøene var, om mulig, kanskje enda mer entusiastiske enn bibliotekene, dette var jo en gylden mulighet til skape mer sjakkaktivitet i samfunnet. Men Norge er et laaangt land! – og det er langt flere steder med biblioteker enn det per i dag er sjakkmiljøer.

Der hvor vi noen ganger bare kunne ta en telefon og på null komma niks stable et sjakktilbud på bena, var andre oppstarter preget av mer detektivarbeid, hvor en telefon ledet til en annen og så videre... Noen ganger måtte vi dessverre sure i det bite eplet, som man sier, og innse at det ikke var et sjakkmiljø i nærheten av biblioteket. Det er alltid kjipt når man ikke klarer å innfri et ønske om å skape noe mer, men vi håper at sjakkbrettene og -brikkene likevel kan komme til nytte. For eksempel kan man lage et trivelig sjakkhjørne på biblioteket og på den måten stimulere til interesse for spillet. På sikt kan det kanskje føre til noe mer.

Sett opp et sjakkhjørne og en sjakkoppgave på biblioteket. Det skaper interesse og kan stimulere til noe mer.

Andre ganger ga detektivarbeidet imidlertid resultater, som da vi fikk tips fra Tor Wetle Hoem i Molde om at Kim Aleksander Halås og Arne Eltvik kanskje kunne bidra inn mot biblioteket i Eide. Etter et par uker var det stablet sammen en sjakklubb på biblioteket, Hustadvika sjakklubb, med opptil tyve besøkende hver gang. Eller som da vi kom i kontakt med Torger Nilsen, primus motor for mye av sjakkaktiviteten i Mosjøen, som snart kunne melde at det både ble sjakk på biblioteket og i fengslet!

Flere biblioteker som meldte seg på prosjektet er først i gang nå. Ventetiden er godt begrunnet, for biblioteker, som så mange andre, planlegger halvårlig, og for mange av bibliotekene som meldte seg på prosjektet var det vanskelig å presse inn et sjakktilbud da vi kom på banen i oktober.

Den siste tiden har vi tatt mange telefoner til kriminalomsorgen, men vi glemmer ikke bibliotekene av den grunn. Her fra et arrangement på Majorstuen bibliotek.

Men i begynnelsen av januar begynte det å dukke opp flere og flere sjakkarrangementer fra biblioteker rundt om i landet på Facebook. Blant annet fra biblioteker i Bergen, der alle bibliotekene samarbeider om sjakkprosjektet BIBLIOSJAKK. Det hele skal avsluttes med et mesterskap for amatører på Hovedbiblioteket i Bergen sentrum 6. juni!

Lurer du på om det skjer noe på et bibliotek i nærheten av deg? Se alle arrangementene på vår Facebook-side HER.