23. sep. 2020

Samfunn

– Jeg har passert alderen der man gruer seg for ting

Els Breistein er en av seniorene på Haugerud seniorsenter som har stor glede av det flotte sjakktilbudet de har fått i stand i samarbeid med Haugerud frivilligsentral.

De siste seks årene har en gjeng seniorer møttes til hyggelige sjakktreff på Haugerud seniorsenter. Der pleier de å samles hver mandag formiddag for vennskapelig kappestrid over sjakkbrettet og ikke minst sosialt samvær.

Els trekker frem det sosiale miljøet, men er også opptatt av helsegevinstene sjakk fører med seg. Hun tror sjakk er utviklende for hjernen og bidrar til sunn hjernetrening.

Selv begynte hun å spille sjakk da hun var barn, men tok en pause på 20-30 år da hun prioriterte tid til tennis. Når hun ble pensjonist, tok hun opp interessen for sjakk

– Det er god trening for hjernen. Man merker raskt om man er trøtt eller opplagt.

Gøy med besøk fra juniorverdensmester

Situasjonen med Covid-19 har dessverre ført til at sjakktreffene ikke har blitt noe av de siste månedene, og det var derfor ekstra god stemning når sjakkgjengen endelig kom sammen igjen.

– Aryan var sjarmerende, og kurset var lærerikt.

6. september kom nemlig Aryan Tari på besøk for å holde kurs og inspirere seniorene. Tari skal være lagleder for Haugerud når seniorsentret fra Oslo spille lagkamp på nett mot Nesttun eldresenter fra Bergen i oktober.

Els forteller at hun opplevde kursdagen som lærerik. Hun syntes det var gøy at de fikk besøk av den tidligere juniorverdensmesteren.

Nettsjakk åpner nye muligheter

Els ser med spenning frem til lagmatchen mot Nesttun Eldresenter, men sier hun har passert alderen der man gruer seg for ting.

Jeg har passert alderen der man gruer seg for ting

Lørdag 19. september ble Sjakk & Samfunn invitert tilbake til senteret for å holde kurs i nettsjakk. Vi tittet nærmere på spillprogrammet SpillSjakk, og alle de oppmøtte fikk egne brukerkontoer som kan brukes til å spille mot hverandre. Els ble gjort til lagleder og fikk ekstra opplæring i hvordan hun kan sette opp kamper og turneringer.

Els sier hun liker å få nye utfordringer og synes det er spennende å lære seg nettsjakk. SpillSjakk kan også gjøre det mulig for sjakkgruppen å møtes og spille sammen oftere enn før, sier Els. Da kampen mot Nesttun eldresenter ble utsatt i september på grunn av Korona-situasjonen i Bergen, var Els derfor tydelig på at hun ønsket at sjakkgruppen skulle komme sammen likevel og spille mot hverandre.


Økt digital kompetanse

For mange av kursdeltagerne på Haugerud er det å spille sjakk på nett en helt ny opplevelse. Noen har forsøkt seg litt, men for flere var dette en ny utfordring.

Etter gjennomført kurs er forhåpentligvis alle nå litt tryggere på hvordan man logger seg på og bruker SpillSjakk. Etter hvert vil SpillSjakk også komme med en integrert videofunksjon som vil gjøre det mulig for deltagerne å se hverandre og snakke sammen før og etter partiene (eller under partiene hvis man ønsker det).

Flere av kursdeltagerne uttrykte stor glede over programmet, og gjengen på Haugerud var samstemte om at de gjerne spiller flere lagmatcher på nett mot andre i fremtiden (interesserte må gjerne ta kontakt med oss i Sjakk & Samfunn!).

Foreløpig er Spillsjakk best egnet for arrangementer, turneringer og lagkamper, så vi kikket også på hva som finnes av online-tilbud fra kommersielle aktører.

Datoen for lagkampen mellom Haugerud seniorsenter og Nesttun seniorsenter er foreløpig ikke klar på grunn av Korona-situasjonen, men Els og de andre sjakkspillerne på Haugerud seniorsenter er klare til kamp når muligheten byr seg.

https://www.youtube.com/watch?v=G7Mpt8laIUU&t=12s