31. okt. 2019

Samfunn

NORGES FRIVILLIGSENTRALER: VÅR NYE STØTTESPILLER

Et spennende samarbeid og en hyllest til frivilligheten.

Synergier og frivillighet er og blir en nøkkel for å lykkes med Sjakk & Samfunn-prosjektet. Derfor er vi veldig glade for at vi har innledet et spennende samarbeid med Norges Frivilligsentraler, og forrige uke åpnet vi for at frivilligsentraler fra hele landet kan melde seg på prosjektet på våre hjemmesider.

Håpet er at frivilligsentralene kan engasjere frivillige som har lyst til å lære bort sjakk. De neste årene vil vi tilby kurs i sjakk for frivilligsentraler som ønsker det, lignende kursene vi tilbyr skoler i hele landet gjennom prosjektet SkoleSjakken. De frivillige som har vært på sjakkurs vil få kompetanse til å lære bort sjakk på biblioteker, sykehus, asylmottak eller andre steder som ser nytten av å ha et sjakktilbud.


SJAKK OG FRIVILLIGHET GÅR HÅND I HÅND

Vi skal være de første til å innrømme at vi ikke finner opp kruttet her. Sjakk har i alle år vært tuftet på frivillighet, og for bare en liten måned siden fikk 94 år gamle Finn Møller Oslo kommunes første frivillighetspris. Den fikk han for sin innsats for sjakksporten i over femti år.

Og frivillighetsånden lever i beste velgående også andre steder i landet. Som et eksempel fikk vi en hyggelig e-post fra bibliotekar Ingunn Espeland ved Tyrielden Eidskog bibliotek i Hedmark. Der arrangerer de det de har valgt å kalle Sjakk for alle, og sjakkspiller Espen Thorstensen (til høyre på bilde øverst) stiller opp som frivillig.

"Det er selvfølgelig helt frivillig å være med og ingen høytidelig konkurransestemning, men bare for gøy."

Ingunn forteller at Espen har gjort en kjempejobb med å inkludere alle som kommer innom.

Sånn ser det ut når Tyrielden Eidskog bibliotek arrangerer Sjakk for alle.

– Han gir gode tips og råd uansett nivå og alder. Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre disse dagene uten han! Felles for alle arrangementene er at det har vært en veldig fin og avslappet stemning der alle som er innom koser seg med spill og prat. Arrangementet har foregått hele bibliotekets åpningstid, fra kl 12-15. Noen sitter alle tre timene, mens andre kommer innom og spiller en runde før de går igjen.

– Noen ganger har det passet slik at vi har tatt en simultansjakk-konkurranse på slutten og den som holder ut lengst mot Espen har fått en premie (sjakkbok, kortstokk, nøkkelring). Det er selvfølgelig helt frivillig å være med og ingen høytidelig konkurransestemning, men bare for gøy, avslutter Ingunn.

Vi håper at andre kan la seg inspirere av entusiaster som Finn Møller og Espen Thorstensen. Jobben de gjør er uvurderlig!