IMG 4570

18. okt. 2023

Erik Grindbakken

Samfunn

India og Mongolia ble verdensmestre!

118 lag fra 50 land konkurrerte forrige uke om å være verdens beste fengselslag. India endte opp som verdensmestre for menn mens Mongolia vant kvinneklassen.

India er en av verdens største sjakknasjoner og også blant innsatte i fengsler er nivået høyt. Med en imponerende 7-1 seier over El Salvador i finalen viste de at de var i en helt annen klasse enn de andre lagene. Når man snakker om verdens beste sjakknasjoner er det imidlertid få som nevner Mongolia, men når det kommer til sjakk for fengsler er de dominerende. For tredje året på rad hevdet de seg i toppen og for andre året på rad vant de kvinneklassen. I Mongolia har man lang tradisjon for å ha organisert sjakkundervisning i fengslene. Helt fra 1956 har man hatt sjakkturneringer i alle landets fengsler. Programmet har helt klart båret frukter, i alle fall hvis vi måler det i sjakkferdigheter.

Norske lag ble slått ut i gruppespillet


Ringerike fengsel og Kongsvinger fengsel var Norges representanter i mesterskapet etter å ha endt på 1.- og 2.-plass i NM for fengselslag.

Det var kanskje knyttet størst forventninger til Ringerike som vant Norgesmesterskapet, men det skulle være Kongsvinger som bet best fra seg denne uken. Ringerike fengsel endte på 6.plass i sin 7-mannsgruppe. Til tross for flere jevne matcher endte det til slutt med 5 tap og en seier. Kun Italia endte bak Norge.

DSC 0239

For Kongsvinger fengsel gikk det litt bedre og med litt marginer kunne de ha endt blant de 2 beste i gruppen som gikk videre til neste runde. Alle de 6 matchene var jevnspilte og til slutt sto Norge igjen med 4 uavgjort en seier og et tap. Dette holdt til en 4.plass bak Bulgaria, Serbia 2 og Malawi 2.

På Kongsvinger hadde ansatte avlyst ferie og utsatt elgjakt for å tilrettelegg for at de innsatte fikk deltatt i VM for fengselslag. De hadde også hatt besøk av et sveitsisk filmteam gjennom hele uka noe som selvfølgelig krever mye organisering i et høysikkerhetsfengsel. Fengselsledelsen var veldig imøtekommende og KDI (Kriminalomsorgsdirektoratet), hadde tilrettelagt for sikre datalinjer. Spillerne hadde fått trent sammen med sin trener Sverre Johnsen så alt lå til rette for at de innsatte skulle prestere best mulig.

IMG 4577

Gjennom hele dagen var de med i kampen om en topp 3 plassering i sin gruppe, men til slutt måtte de ta til takke med en 4.plass. Dette er likevel den sterkeste plasseringen et norsk lag har gjort i VM. De to kanskje sterkeste spillerne regner med å være i Kongsvinger fengsel også neste år og de er overbevist om at de skal slå sterkere tilbake da. Det er allerede samtaler mellom Ringerike og Kongsvinger fengsel om å få på plass faste matcher mot hverandre på Spillsjakk.no. I samarbeid med Sjakk & Samfunn arbeides det også for å få faste treninger med trenere i fengslene gjennom hele året.


Vi har derfor stor tro på at norske fengsler vil hevde seg enda bedre i årene som kommer.

IMG 4585
Kongsvinger kan her avvikle til sluttspill og avgjøre matchen mot Serbia. Isteden spilles tårn til e7 noe som skulle vise seg å være en tabbe og snart et tapt parti.

Se alle partiene fra innledende runde her: https://www.chess.com/events/2...

Finalematch i kvinneklassen mellom Mongolia og England: https://www.chess.com/events/2...

Finalematch i ungdomsklassen mellom India og Serbia: https://www.chess.com/events/2...

Finalematch i herreklassen mellom Mongolia og El Salvador: https://www.chess.com/events/2...