Holmlia1

26. jan. 2024

May-Helene Gram Franck

Samfunn

Kan man spille sjakk med søppel?

Selvfølgelig kan man det! Og forrige uke fikk vi lære hvordan.

Da Plastfabrikken spurte oss om vi ville delta på et arrangement, sa vi selvfølgelig ja. Det viser seg at de lager sjakkbrikker av søppel, noe som er veldig kult, og som vi gjerne vil være en del av.

For de fremmøtte på Deichman Holmlia den dagen, var det mye på agendaen. Først var det sjakkurs. Livia ledet oss trygt gjennom sunne åpningstrekk før vi avsluttet med sjakknøtter, der vi i fellesskap kom til enighet om løsningene. Deretter var det tid for del én av å lage brikker av søppel.

Plastfabrikken er spesielt opptatt av plastforsøpling, og da særlig plastavfall som finner veien til havet. De driver et læringsverksted som fokuserer på hvordan man kan gjenbruke plast slik at det ikke forsvinner ut i havet.

Holmlia2
Magnus Carlsen donerte gamle sjakk-DVDer. Disse skal bli til sjakkbrikker
Holmlia6
Turneringsleder Livia

Noe som var ekstra spesielt denne dagen, var at Magnus Carlsen hadde donert noen gamle sjakk-DVDer som skulle bli til et sjakkbrett. For at DVDene skulle bli til sjakkbrikker, måtte de deles opp i små biter. For å få til dette, brukes en granulator. Det neste steget er å smelte plasten. Her legger man granulatet inn i en maskin, som varmer opp plasten og presser den ut i en form. Deretter må det avkjøles.

Mens plasten avkjøles, er det klart for turnering. Alle brikkene som brukes i turneringen, har tidligere vært plastavfall. Brikkene fungerer utmerket, og etter fem runder kåret vi en vinner. I løpet av de fem rundene har brikkesettet, bestående av Magnus' gamle DVDer, stivnet, og som vinner av turneringen, vant Pantham dette sjakksettet. Det hele ble avsluttet med en simultan der de fremmøtte spilte mot Livia og Pantham.


Holmlia3
Holmlia4
Holmlia5

Takk til Deichman Holmlia og plastfabrikken som inviterte oss.

Sjekk ut Plastfabrikken her: https://deichman.no/vi-tilbyr/...

Les mer om hva som skjer på Deichman Holmlia her: https://deichman.no/biblioteke...