29. okt. 2020

Samfunn

Har suksess med sjakk for folk som sliter med rus

På Karmøy har de siden 2013 hatt stor suksess med sjakk for personer med rusproblemer. Målet er at brukerne skal bli trygge på seg selv og klare å delta i ordinære fritidstilbud.

Innlegget er skrevet av Terje Arvid Bårdsen, boligoppfølger og sjakkmotivator ved MO-senteret i Karmøy kommune.

I 2013 begynte jeg i jobben som boligoppfølger på mottak og oppfølgingssenteret (MO-Senteret) i Karmøy kommune. MO-senteret er en avdeling i rus- og psykisk helsetjenester i kommunen, og MO-senteret hjelper personer som har utfordringer med rus.

På MO-senteret jobber det saksbehandlere, sykepleiere, boligoppfølgere og sosial vaktmester. På «lavterskel» får brukerne tilbud om mat, brukerutstyr, sårstell og samtaler.

Flere hadde spilt når de var i fengsel. Det var ikke interesse for å spille mot hverandre, og i stedet satt jeg frem sjakkbrett med sjakkoppgaver.

Startet med sjakkoppgaver

På MO-senteret har vi også tv. I 2013, da Magnus Carlsen spilte VM kamp mot Vishny Anand, viste brukerne stor interesse for sjakk, og det kom frem at mange kunne dette spillet. Flere hadde spilt da de satt i fengsel. Det var ikke interesse for å spille mot hverandre, og i stedet satt jeg frem sjakkbrett med sjakkoppgaver. Dette var en suksess, og deltakerne samarbeidet om å finne løsninger på oppgavene. Hver dag, i flere år, satt jeg opp en oppgaver på brettene. Etter hvert begynte deltakerne å spille mot hverandre, og vi ordnet det slik at vi spiller fast hver uke. Jeg satte opp turneringer og miljøet vokste.

To ganger i året har vi arrangert turnering for brukerne. Vi lager først et måltid til deltakerne, og så braker det løs! Vi har premier til de tre første plassene, og deltakerpremier til resten. Ordføreren Jarle Nilsen var nede hos oss ved en turnering og delte ut premier. Ved en annen turnering var han selv deltaker.

20. oktober i år arrangerte vi sjakkturnering med åtte deltakere. Fire deltakere fra sjakkgruppen vår har også tidligere deltatt i turneringer i regi av Karmøy folkebibliotek, Sevland Sjakklubb og Haugaland Sjakklubb.

For tiden er det ca. 12 personer med på sjakken. 2 damer og 10 menn.

Norway chess

I 2016 fikk vi med oss 5 deltakere fra sjakkgruppen til Stavanger for å se på Norway Chess. Denne dagen spilte Carlsen remis mot Fabiano Caruana. Deltakerne fikk autografer fra spillerne og minglet blant folk.

To år etter reiste jeg og en bruker igjen til Stavanger for å besøke Norway Chess, og denne gangen fikk vi spille simultan mot Wesley So. Det endte med tap for begge to, men vi fikk en opplevelse av de sjeldne og sjakkbrett med autograf fra både So og Agdestein! Vi fikk også snakket med Simen Agdestein.

Vi fikk en opplevelse av de sjeldne og sjakkbrett med autograf fra både So og Agdestein!

Koronasjakk

Da koronaen kom til landet, kunne vi ikke lengre samles og spille sjakk som vanlig. Etter hvert kom lederen vår på at vi kunne spille online på Chess.com. Flere av deltakerne i sjakkgruppen fikk seg bruker på Chess.com, og vi gikk i gang med å arrangere turneringer online.

Jeg kom i kontakt med en bruker som hadde veldig lyst til å spille sjakk, men han hadde ikke mulighet til å spille på Chess.com. Dette fordi han ikke hadde internett eller telefon som han kunne være på nett med. Vi snudde oss om og fant raskt en løsning. Han kunne jo spille gjennom meg!

Nå spiller jeg for ham via min bruker på Chess.com. Han sender melding til meg med sitt trekk, og jeg gjør trekket på Chess.com. Når motstanderen gjør et trekk, sender jeg melding til deltaker om trekket. Dette krever at jeg er disponibel 7 dager i uken (de har 24 timer på å gjøre trekket sitt). Dette har fungert veldig bra, og vi er midtveis i 5 og siste parti. Han leder turneringen.

«Sjakken»

«Sjakken», som gruppa blir kalt, er nå kjent for alle i rus- og psykisk helse og for de fleste av brukerne. Både ansatte og brukere er med og rekruttere nye deltakere til «sjakken».

Sjakken er nå kjent for alle i rus- og psykisk helse.

Vi har som mål at våre brukere skal bli trygge nok på seg, og klare å delta i ordinære fritidstilbud. En av våre brukere ble så engasjert i sjakk at han til slutt meldte seg inn i Sevland sjakklubb. Vi jobber med å få flere deltakere til å gjøre det samme.

Egil Atle Bremnes (lederen vår) og jeg lagde en visjon om å arrangere en landsdekkende sjakkturnering for personer innenfor rus. I den anledning var vi på en institusjon og LAR Haugesund for å hjelpe dem med å starte sjakkgrupper. Dessverre ble dette ikke fulgt opp.

Jeg lagde også en Facebook-side for å prøve å samle personer som ville være med på dette, og vi spredde info om denne siden. Dette tok heller ikke av, men siden er der enda. Navnet på siden er «gatesjakk»

Hvis det er noen som vil ta dette videre, ta gjerne kontakt med meg:

Terje Arvid Bårdsen

Tlf: 90366243

Mail: [email protected]