30. aug. 2021

Samfunn

Gatesjakk - midt i byen!

Når du arbeider som gateprest i Kirkens Bymisjon, har gata som din daglige arbeidsplass, og samtidig har blitt hekta på sjakk, - er ikke veien så veldig lang for å starte opp med «gatesjakk».

- Et tiltak og gatenært "Pop-up sjakk" for å bygge broer mellom mennesker.

Sommeren 2016 prøvde jeg for første gang å kombinere storbyferie med å melde meg på en sjakkturnering. Jeg tilbragte en uke i Wien, og deltok i en liten, utendørs sjakkturnering. Da jeg ankom en av byens sentrale og travle handlegater neste dag, la jeg merke til en av byens hjemløse som sto og solgte gatemagasinet «Augustin». På framsiden av magasinet kunne jeg se et bilde av en av deltagerne i turneringen jeg var med i!

Det var slik jeg ble kjent med Kineke Mulder, som siden da har drevet det hun kaller «Chess Unlimited» - et tiltak som bruker sjakk aktivt og gatenært (pop-up sjakk!) for å bygge broer mellom mennesker. Da jernbanestasjonene i Wien ble fylt av flyktninger i 2015, var hun der med brett og brikker, om ikke annet så for kunne å skape noen hardt tiltrengte rom av nærvær og håp.

Den gatesjakken vi har etablert i Trondheim næres av samme visjon: at mennesker med ulik bakgrunn kan finne hverandre over brettet, til spennende sjakkpartier, men først og fremst spennende menneskemøter! Jeg har fått en venn i voksen alder, og han kommer fra Damaskus! Den så jeg ikke komme! Brettet og brikkene er vårt felles språk. Et språk vi begge kan og kjenner oss trygge på. Det åpner for videre vennskap og spennende samtaler.

Vi møtes hver onsdag ved Vår Frue kirke - midt i Trondheim by. Vafler stekes, kaffe serveres, brett og brikker settes fram. Noen «faste» sjakkspillere dukker opp, men senest denne uka var synet av brett og brikker nok til at to for oss ukjente, som begge lever som hjemløse, fant samvær og glede i et par gode sjakkparti. Jevnt og trutt kommer det 10-20 mennesker som enten benker seg ved brettet eller velger å kikke på. En spennende gjeng!

- Tanken bak gatesjakkfestivalen var først og fremst å synliggjøre denne måten å være sammen på.

Sorin fra Romania ble vinner av vår første «gatesjakkfestival» for 5 år siden. Siden da har vi arrangert ennå to gatesjakkfestivaler før korona kom. Tanken bak gatesjakkfestivalen var først og fremst å synliggjøre denne måten å være sammen på. Til inspirasjon for alle som ønsker å gå på den veien som heter inkludering, vennskap og felles glede!

Skrevet av Odd Halvor Moen, gateprest Kirkens bymisjon