9. okt. 2019

Samfunn

«Dette trenger Stavanger, og dette trenger Norge.»

Vi er i gang! 5. oktober sparket vi i gang Sjakk & Samfunn på Sølvberget bibliotek i Stavanger.


Sjakkturnering, og lansering av Sjakk & Samfunn
Til tross for fantastisk vær var det mange som tok turen inn på Sølvberget denne høstdagen. Arrangementet startet med en åpen sjakkturnering i regi av USF-akademiet der ca 30 spillere deltok. Det var en overvekt av barn, men også foreldre og erfarne sjakkspillere deltok.

Store og små koste seg med sjakk på biblioteket

Etter to runder av turneringen var det tid for lansering av prosjektet Sjakk & Samfunn. Prosjektleder Martin Johannessen holdt en kort innledning om prosjektet før han ga ordet til varaordfører i Stavanger kommune, Bjørg Tysdal Moe. Hun ga en flott og entusiastisk tale om sitt forhold til sjakk, sine forventninger til prosjektet og ikke minst hennes brennende engasjement for frivilligheten.

Tysdal Moe så at dette var et prosjekt som hadde potensial til å nå ut i samfunnet og utgjøre en forskjell. Hun trakk også frem sjakkens inkluderende egenskaper og behovet for møteplasser i dagens samfunn. «Dette trenger Norge, og dette trenger Stavanger!» sa hun før hun erklærte prosjektet for åpnet.

Vareordfører i Stavanger kommune Bjørg Tysdal Moe og Generalsekretær i NSF Geir Nesheim har store forventninger til prosjektet

«Totalt har vi listet opp 30 samfunnsområder vi ønsker å nå ut til»

Den neste taleren var Generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim. Han trakk linjene fra Magnus Carlsen sin første VM-kamp og frem til den posisjonen sjakk har i dagens samfunn. «Sjakk har blitt en folkeaktivitet!» slo Nesheim fast.

Han trakk frem SkoleSjakken og Sjakk5ern som prosjekter NSF har lykkes godt med de siste årene. Om Sjakk & Samfunn kunne han fortelle at det er planer om å gi et tilbud til blant annet fengsler, asylmottak og eldresentre.

«Totalt har vi listet opp 30 samfunnsområder vi ønsker å nå ut til», sa Nesheim og la til at planen er å starte opp med et nytt samfunnsområde i halvåret, så lenge kreftene holder. Han trakk også frem Norges Frivilligsentraler som en viktig støttespiller som skal bidra til at prosjektet når sine mål.

Prosjektleder i Sjakk & Samfunn Martin Johannesen i dialog med Terje Melkeråen som er en av mange frivillige i prosjektet.

Nye møteplasser
«Vår visjon er å skape nye møteplasser i samfunnet», sa prosjektleder Martin Johannesen. Han overrakte også gave til Anne Torill Stensberg som er bibliotek- og kulturhussjef i Stavanger. I sin takketale la hun vekt på at sjakken skal bli en del av aktivitetstilbudet på Sølvberget, og at de vil ta med seg erfaringene fra dagens arrangement i sin videre planlegging.

Til slutt ba leder i Stavanger Sjakklubb Petter Fossan om å få si noen ord. Han kunne fortelle om sjakktilbudet som eksisterte i Stavanger i dag og hvilke muligheter han så for seg videre. Siden dette var et arrangement med mange unge sjakkspillere til stede trakk han spesielt frem mulighetene som fantes for de unge lovende. Han benyttet også anledningen til å takke Stavanger kommune for godt samarbeid gjennom mange år. Fossan syntes det var spennende at Sjakk & Samfunn skal bedre sjakktilbudet i norske fengsler, og kunne fortelle at Stavanger Sjakklubb allerede har et godt samarbeid med Stavanger fengsel. «Dette har vært givende for fengslene, og lærerikt for sjakklubben og ikke minst de studentene fra klubben som har ledet aktiviteter i fengslet», kunne Fossan slå fast.

Marte og Hanna Kyrkjebø spilte simultan mot 20 spillere!

Simultan for aller første gang!
Etter at lanseringstalene var unnagjort, var det tid for å spille sjakk igjen. Denne gangen var det søstrene Hanna og Marte Kyrkjebø som skulle spille simultansjakk mot 20 spillere – for første gang i sitt liv! Stort sett var det barn de skulle spille mot, men også de norske stortalentene Benjamin Halvorsen og FM Gunnar Lund hadde sneket seg til plasser.

Barna spilte imponerende god sjakk mot de to søstrene fra det norske kvinnelandslaget i sjakk. Det tok neste 30 minutter før de første seirene kom. Til slutt sto Hanna og Marte Kyrkjebø igjen med 15 seire på 20 brett. Tre av barna klarte på imponerende vis å vinne sine partier. I tillegg valgte Benjamin Halvorsen og FM Gunnar Lund å gå med på remis.

Under simultan får man tid til også å studere kameratene sine partier :)

«Dette gjør vi gjerne flere ganger!"

Både Marte og Hanna var enige om at det var gøy å spille når de var ferdige med sine aller første simultanpartier. De måtte innrømme at det var flere som klarte å gi dem motstand enn det de hadde regnet med på forhånd. De hadde også stor tro på prosjektet som ble lansert. Da de selv begynte å spille sjakk, var det kun den lokale sjakklubben som hadde et organisert tilbud. «Mange har nok litt sperre for dra til en sjakklubb», mener Marte som tror at ved å få sjakk på biblioteker, på fritidsklubber og lignende vil gjøre det enklere å få flere til å begynne å spille.

Etter simultanen ble de tre siste rundene av den åpne turneringen spilt. Denne turneringen ble til slutt vunnet av Alexander Fossan med 4,5 poeng. Alexander Omtvedt endte på samme poengsum, men med dårligere kvalitetsberegning. Av de uratede spillerne ble Selmer Simonsen best med 4 poeng.

Det virket som om de fleste var godt fornøyd med dagen og med åpningen av prosjektet. Invitasjoner er sendt ut til alle landets biblioteker, og nå er det bare å sette i gang arbeidet med å stimulere til aktivitet etter hvert som påmeldingene strømmer inn ?