12. aug. 2020

Samfunn

Ariza (14) er lagleder for Nesttun Eldresenter!

Ariza Hina Mansoor (14) fra Søråshøgda Sjakklubb er en av flere unge jenter som har hatt stor fremgang som sjakkspiller de siste årene. 19. september skal hun være lagleder for Nesstun Eldresenter i Bergen når de møter Haugerud Seniorsenter, ledet av Aryan Tari, til lagkamp på nett!

"Det at Aryan Tari skal være laglederen for motstanderlaget gjør det litt spennende."


I tillegg til å være en ivrig klubbspiller har Ariza vært sjakkinstruktør både i sin lokale sjakklubb, på SFO og holdt flere privatkurs. Denne høsten skal hun holde sjakkurs på Nesttun Eldresenter og være lagleder når seniorene på sentret skal utfordre Haugerud Seniorsenter i Oslo til lagmatch på nett. Det at GM Aryan Tari skal være lagleder for Haugerud seniorsenter, gir kampen en ekstra nerve.

- Det at Aryan Tari skal være laglederen for motstanderlaget gjør det litt spennende. Det gir meg også motivasjon til å jobbe mer for å trene laget mitt, sier Ariza.

Hun har tidligere møtt stormestere som Jon Ludvig Hammer, David Howell og ikke minst Magnus Carlsen. Aryan Tari har hun ikke møtt enda og gleder seg til møtet selv om hun denne gangen ikke skal spille selv.

"Jeg kommer aldri til å slutte helt med sjakk."

Hun har spilt sjakk i snart 6 år i Søråshøgda Sjakklubb. Storebror, Afras Mansoor, hadde da allerede spilt sjakk et par år og dette var med på å trigge hennes interesse.

- Mamma fant ut at det ikke var veldig mange jenter som gikk på sjakk, og at det var veldig bra hjernetrim, forteller Ariza.

Hun synes sjakk er veldig gøy og ønsker å spille så mye som mulig. Hun har ikke lyst til å satse på idrett, men hun er sikker på at hun aldri helt kommer til å slutte med sjakk.

Ariza i møte med Magnus Carlsen

Noe av det som fascinerer henne med sjakk, er at det er et spill der barn kan spille på samme nivå som voksne.

- At jeg, som barn, kan holde foredrag og kurs for andre, er noe jeg synes er veldig gøy!

Ariza begynte å holde sjakkurs da hun var 9-10 år. Det startet med SFO kurs, så har det bygget seg opp til å bli privatkurs og foredrag som ligner på det hun nå skal holde for Nesstun seniorsenter.

"Sjakk ga han et miljø han kunne være med. De tok han inn og hjalp han med å skaffe seg venner, hjalp han med norsken og med å finne seg til rette i Norge."

Ariza synes det er veldig fint at Sjakk og Samfunn bruker sjakk til å styrke ulike samfunnsområder.

– Ikke bare vil det hjelpe andre, men vi vil bli kjent med masse nye mennesker som er interessert i sjakk.

Hun har sett flere eksempler på at sjakk er viktig i integreringsarbeid. Hun forteller om en mann som kom fra Syria til Norge. Han kjente ingen og behersket ikke språket. Gjennom sjakken ble han del av et miljø som hjalp han med å skaffe seg venner. Sjakkmiljøet har også vært viktig for han i forhold til å lære seg språket og å finne seg til rette i Norge.

"Jeg håper gjerne at vi vinner, men Aryan Tari er en sterk spiller og en veldig god trener."

24. august skal hun holde sjakkurs for seniorene på Nesttun Eldresenter og 19. september er hun lagleder når sentret spiller lagkamp mot Haugerud Seniorsenter i Oslo. Sentret i Oslo skal ledes av juniorverdensmester Aryan Tari som er en spiller hun naturlig nok har stor respekt for.

- Aryan er en sterk spiller og en veldig god trener, men jeg har likevel et håp om at vi skal klare å vinne.

Det viktigste er likevel at alle har det gøy og at noen kanskje finner seg en ny interesse i sjakk, sier hun.

Et av de viktigste rådene hun vil gi til ferske sjakkspillere er at de må våge å feile for å bli flinke.

- Ingen går fra å være nybegynner til å bli Norgesmester uten å måtte jobbe for det over tid. Vil du bli god i sjakk, er det veldig bra trening å lese bøker og spille mye, sier Ariza.

Ariza er ikke den eneste som ser frem til matchen 19. september med spenning, det gjør også sentrene og vi i Sjakk & Samfunn. Noen av seniorene vil spille nettsjakk for aller første gang og er nok spente på hvordan det det blir å ha en 14 år gammel lagleder. Vi skal følge sentrene på deres vei frem mot lagmatchen, så følg med på Sjakk & Samfunn sine sider i tiden som kommer!