USF-akademiet følger et program som forberedes av programkomiteen. Programkomiteen legger opp programmet med utgangspunkt i de mest sentrale ferdigheter en ildsjel innen sjakken behøver og tar hensyn til erfaringer fra tidligere kull. Kjernen i programmet ligger i en bli-kjent-samling, tre FIDE-kurs (trener, organisator og dommer), et prosjektlederkurs og en internasjonal samling. Resten planlegges med utgangspunkt i deltakernes satsningsområder og det som er aktuelt i sjakken.

Tabellene presenterer programmet for kull 1 og kull 2. Program for kull 3 kommer.

USF-akademiet kull 1 (2017-2019)

Hovedinnhold Øvrig innhold

1

Styrekurs med LNU

Kurs i Turneringsservice, Sjakkturnering, Drift av Sjakklubb

2

Kretsdommerkurs

Foredrag av IA Øystein Brekke og IA Truls Jørgensen Lynsjakkturnering

3

FIDE trenerkurs

Kjell Madland innlegg om Norway Chess Besøk av TV2 sjakksending

4

OL og kommisjonsmøter i Batumi

Komitee-oppdateringer Møte med norske dommere og landslaget

5

FIDE-International organiser kurs (IO-kurs)

Foredrag om Norsk sjakk Evaluering av programmet så langt

6

NSFs Klubblederkonferanse

NSFs Kvinnekrekrutteringskonferanse Turneringsassistenter NM Kvinner

7

Prosjektlederkurs

Sideaktiviteter til Norway Chess

8

Eget prosjekt: turnering «Sølvberget open»

USF-akademiet kull 2 (2019-2022)

Hovedinnhold Øvrig innhold

1

Styrekurs med LNU

Markedsføring Inntektsarbeid Drift av sjakkpub Kurs i Turneringsservice

2

FIDE-trenerkurs

Twitch kanal for norsk sjakk Akademi for Unge Sjakktrenere

3

Prosjektlederkurs

Møte med NRK Særoppgave Møte med Kampsportforbundet

4

FIDE-dommerkurs (FA-kurs)

Innslag om sammenslåing av NSF og USF Halvveisvurdering akademi

5

FIDE-International organiser kurs (IO-kurs)

Organisering sideaktiviteter NM for skolelag

6

OL og kommisjonsmøter i Chennai

Møter med ulike internasjonale aktører

Tilleggsaktiviteter

Sideaktiviteter er et tillegg til kjerneelementene i akademiets program. Det er viktig at aktivitetene har sammenheng med resten av kurset og den enkelte samling. Gjennom sideaktiviteter praktiserer deltakerne nylig beskaffen kunnskap, trener på samarbeid, viser USF for andre aktører og bidrar til sjakken i Norge. To eksempler på sideaktiviteter følger.

Sjakknorge i foredrag og quiz

Korte foredrag med etterfølgende diskusjon eller quiz er en fast sideaktivitet under USF-akademiets samlinger. Geir Nesheim (programkomitéen), oppdaterer deltakerne på det som skjer i sjakken i Norge og verden og gir historiske tilbakeblikk. Deltakerne kommer med mange gode synspunkter, ideer og løsninger på det som skjer i USF.

Organisering, publisitet og å utnytte sine ressurser

Som en del av samlingen der prosjektlederkurset var kjernen fikk deltakerne i kull 2 en særoppgave. Målet var å forberede planlegge egne prosjekter som kunne gjennomføres lokalt i sammenheng med VM i langsjakk 2021. Deltakerne kom med mange kreative ideer og gode planer som de presenterte for hverandre, programkomiteen, Torstein Bae og Reidar Stjernen fra NRK. Flere klarte også å gjennomføre prosjektene sine. To eksempler følger under.

Klubb

Navn på prosjekt

FORBEREDT av

Alta

Mørketidsjakk

Sofie Ratama

– Ettersom rundene i årets VM starter så tidlig som klokken 13:30 er den perfekte målgruppen barn på SFO og deretter foreldre som kommer for å hente dem. Planen er derfor å lage en snøvegg og sette opp utekino med NRKs stream. For å holde oppmerksomheten og engasjementet til å være ute vil det foregå flere ulike aktiviteter på sidene som bla. aking, snø-skulptur-laging (selvsagt sjakkrelatert), grilling og sjakkspilling. Hovedinnslaget vil likevel være selve ute-kinoen der Magnus sitt parti vil vises live.



Vintersjakk
Lysbilde fra Sofie Ratama sin presentasjon av prosjektet.

Klubb

Navn på prosjekt

FORBEREDT av

Molde

Fotball og sjakk

Leo Moen Eidet

– I den siste tiden har Molde Sjakklubb fått nye lokaler rett over Molde stadion. Lanseringen av lokalene skal skje i den nærmeste tiden og planen er å gjøre dette med et smell. Fotball og sjakk er ikke en kombinasjon så mange anser som naturlig, men dette er ideen. I sammenheng med lokalbytte er planen at spillere fra Molde Sjakklubb (i hovedsak ungdom) skal utfordre fotballspillere fra Molde fotballklubb ti sjakk. Dette skal foregå på Molde stadion og være et arrangement som annonseres i lokalavisene på forhånd og er åpent for publikum. Ettersom dette skjer under VM-streamingene vil det selvsagt bli streamet sendinger rundt om på stadion og andre som kom for å se på får senere muligheten til å spille selv.

Deltagere program
Deltakerne får mye praksis i å holde presentasjoner og komme på ideer.
Bae NRK sjakksendinger
Besøk av Torstein Bae og Reidar Stjernen som presenterte NRKs sjakksendinger. Deltakerne presenterte deretter sine prosjekter.