Her finner du en oversikt over de som har fullført kurset så langt, samt et reisebrev fra kull 2 sin tur til OL i Chennai 2022.

Full liste over deltagere finner du her: ressursperson

Kull 1

Kull 1 ble holdt i årene 2017-2019. Selv om det ikke er mange år siden ser vi allerede hvilken allsidig innsats som gjøres av kullets deltakere. Kullet er representert som styremedlemmer, dommere, Trygg-ambassadører, klubbledere og mange flere.


Gunnar Lund

Bjørn Robert Unhjem

Aleksander Fossan

Sindre K Ratama

Mats Nærheim

Benjamin Halvorsen

Vegard Simensen

Abyl Kizatbay

Håkon Hembre Helgøy

Henrik Granli Øieroset

Ramona Mork

Malgorzata Kopaczek-Styczen

Program kull 1

Hovedinnhold

Øvrig innhold

1

Styrekurs med LNU

Kurs i Turneringsservice

Sjakkturnering

Drift av sjakklubb

2

Kretsdommerkurs

Foredrag av IA Øystein Brekke og IA Truls Jørgensen

Lynsjakkturnering

3

FIDE trenerkurs

Kjell Madland innlegg om Norway Chess

Besøk av TV2 sjakksending

4

OL og kommisjonsmøter i Batumi

Komitee-oppdateringer

Møte med norske dommere og landslaget

5

FIDE-International organiser kurs

(IO-kurs)

Foredrag om Norsk sjakk

Evaluering av programmet så langt

6

NSFs Klubblederkonferanse

NSFs Kvinnekrekrutteringskonferanse

Turneringsassistenter NM Kvinner

7

Prosjektlederkurs

Sideaktiviteter til Norway Chess

8

Eget prosjekt: turnering «Sølvberget open»

Kull1
Kull 1


Deltakere i kull 2

Aure Anders

Bergan Gaute

Eidet Leo Moen

Eriksen Leander

Hellesøy David

Lazareva Emilie

Lindstad Livia

Nordby Espen

Ratama Sofie

Skigelstrand Live Jørgensen

Trønnes August

Ørsleie Sivert

Program kull 2

USF-akademiet kull 2 (2019-2022)

Hovedinnhold

Øvrig innhold

1

Styrekurs med LNU

Markedsføring

Inntektsarbeid

Drift av sjakkpub

Kurs i Turneringsservice

2

FIDE-trenerkurs

Twitch kanal for norsk sjakk

Akademi for Unge Sjakktrenere

3

Prosjektlederkurs

Møte med NRK

Særoppgave

Møte med Kampsportforbundet

4

FIDE-dommerkurs (FA-kurs)

Innslag om sammenslåing av NSF og USF

Halvveisvurdering akademi

5

FIDE-International organiser kurs

(IO-kurs)

Organisering sideaktiviteter NM for skolelag

6

OL og kommisjonsmøter i Chennai

Møter med ulike internasjonale aktører

Kull 2

USF-akademiet kull 2 ble holdt i årene 2020-2022. Kull 2 trosset all slags motstand som korona, utsatte samlinger og digitale samlinger. Er det noen som skal finne en løsning på en umulig situasjon er det denne gjengen.

Kull2 1
Kull 2

REISEBREV FRA CHENNAI INDIA,

Tirsdag den 2.8.22 til og med 6.8.22. Deltagere med på turen var:

USF-akademiet: Livia Lindstad, Sofie Ratama, Andres Aure, Gaute Bergan, Leo Moen Eidet, Espen Nordby, Live Jørgensen, Sivert Ørsleie.

Reiseleder Malgorzata Kopaczek-Styczen og Program ansvarlig Geir Nesheim.

Foreldrekontakt: Mia Lindstad


USF akademiet reiste til Chennai, India for å besøke Fide-kongressen og sjakk -OL. Men reisen var på ingen måte en ferietur. Hensikten med reisen var at USF-akademiet også tok del av markedsføring av akademiet samt også lærte seg hvordan man knytter nyttige kontakter, tørre å stå på scenen og fremføre et program og ikke minst for å forstå litt mer hva som skal til for å arrangere større sjakkarrangement. Deltagerne i USF-akademiet er tenkt til å bli fremtidige ressurspersoner i sjakknorge på flere nivåer. Sjakk akademiets skole har gått over to år og ble avsluttet med reisen til Chennai.

De to årene har vært fulle av kunnskap og læring for akademiets elever og har vært kyndig ledet av Geir Nesheim og Malgorzata (Malgosia), som også var med som svært kompetente reiseledere og programansvarlige for reisen.

Det var take- off fra Gardermoen tirsdag den 2.8 kl.06.35 og vi landet etter en lang reise i Chennai tidlig på morgenen den 3.8 og fikk sjekket inn på hotellet kl.03.00. Det ble en kort natt og vi var i gang med det ambisiøse progammet allerede kl.10.00 på morgenen. Etter programmøte i lobbyn dro vi av gårde til venue området (expo) som lå ca. en og en halv times kjøring fra vårt hotell, Ibis Chennai Sipcot.

Trafikken i India er en opplevelse i seg selv og Geir kalte det for en skrekkfilm. Men inderne har overraskende god kontroll og vi kom oss frem selv i den verste rush-trafikken.


Trafikk India
Trafikk i India

Overalt i hele Chennai har de satt opp reklameplakater for Chess olympiaden og det var malt svart og hvite sjakkruter over absolutt hele byen, mil etter mil langs veiene. Morsomt!

Plakater i Chennai
Slike plakater var over alt!

På venue, expo området, som var enormt, gikk vi rett inn til paviljongen til Fide Sosial Commission som ledes av Geir Nesheim. Sosial Commission jobber blant annet med;

  • Chess in slums,
  • Chess for refugees
  • The infinite project project
  • chess for children with ASD.
  • Chess for disabled
  • Chess for freedom – the big chess in prison
  • Education commission – Sjakk i skolen
  • Chess and the ageing brain
  • USF – akademiet
  • Smart families chess program
Geir holder foredrag
Geir Nesheim, FIDE Social Commission

Etter en veldig interessant dag reiste vi tilbake til hotellet ved 18.00 tiden for å dusje og gjøre oss klare til å være med på Bermuda Party på Radisson Blu. Vi var kun på Bermuda party i tre timer fordi vi hadde et tett program dagen etter. Men det var kjempegøy, og USF-akademiet var blant annet på scenen. Gøy å gå rundt å se alle sjakkstjernene som koste seg med god mat og drikke i «tusen og en natt stil».

Kull 2 i Chennai
På Bermuda party

Torsdag morgen dro vi tidlig fra hotellet til Leela Palace hotell der Fides avstemning om ny Fide leder skulle gå av stabelen samt flere andre Commissions. De fleste delegater for Fide bodde også på dette hotellet. Vi deltok blant annet på commission for Rules og her gikk debattene kraftig for seg. Lærerikt å se hvordan det jobbes, og hvordan beslutninger blir tatt i Fide.

Vi dro så videre til Sheraton Grand som er hotellet til de norske OL-spillerne. Her møtte vi de fleste av de norske spillerne (Sheila Stanford, Jon Ludvig Hammer, Maud Rødsmoen, Magnus Carlsen, Aryan Tari, Johan Sebastian Christiansen, Alena Ayzenberg og damenes lagkaptein Tor Fredrik Kasen og herrenes lagkaptein Jon Kristian Haarr) og to representanter for den norske ambassaden i India. Det var en hyggelig og avslappet lunsj. På slutten av lunsjen fikk USF-akademiet stille spørsmål til de norske spillerne og stilte blant annet det modige spørsmålet til Magnus om han kan komme til å angre på at han ikke forsvarer VM-tittelen. Magnus svarte godt for seg og var klar på at avgjørelsen er godt gjennomtenkt, men at det er få valg i livet man tar som man er hundre prosent sikker på.

Besøk fra den norske ambassaden i Chennai
Besøk fra den norske ambassaden
Spillere og Akademiet sammen
Spillerne våre sammen med akadmiet

Fra lunsjen dro vi til expo igjen og hadde med oss representantene fra ambassaden. Vi møtte blant annet CEO for Premier chess academy og flere meget interessante sjakkforbindelser. Anders ble intervjuet av avisen The Hindu. Sofie, Live og Livia ble også intervjuet av flere forskjellige indiske mediekanaler. USF-akademiet skapte mye oppmerksomhet og for hver meter vi gikk, kom det indier som ville ta fotografier sammen med oss. Vi følte oss litt som superstars.

Dagen ble avsluttet med møte med Jøran Aulin -Jansson på Leela Palace Hotel. Han fortale en del om prosessen rundt valg av ny Fide president.

Geir og Jøran
Geir og Jøran

Fredag den 5.8 startet vi igjen tidlig og tok en utflykt i Chennai og besøkte to flotte templer.

Tempel 1
Bilde fra tempel
Tempel 2
Selve tempelet

Fredag ettermiddag reiste vi tilbake til expo og USF-akademiet hadde blant annet en presentasjon på scenen om hva USF-akademiet er og gjør samt formålet med akademiet.

Geir hadde en presentasjon hvor han redegjorde for hva som skal til (gjør det selv liste, punkt for punkt) for å lykkes med å organisere egne prosjekter innen sjakk. På veien hjem fikk bussen vår punktering midt på veien og en handlekraftig bussjåfør måtte først skaffe et nytt dekk og så skifte det. Alt gikk bra til sist. Vi avsluttet fredagskvelden med en felles middag på en lokal autentisk indisk restaurant som visstnok aldri hadde hatt skandinaviske gjester før. Så hele staben måtte i tur og orden komme ut og se på oss. Det var en ny opplevelse og sterk, men veldig god mat.

Bilde13
Byttet dekk

Lørdag morgen hadde vi tid til en rask tur til et stort kjøpesenter i Chennai, Phoenix marketcity, der det ble mulighet for litt shopping.

Så bar det av gårde til flyplassen og en lang reise hjem.

Alt i alt har det her vært en helt fantastisk tur med veldig dyktige ledere i Geir og Malgosia. De har ikke bare laget et godt å lærerikt program, men også tatt utrolig godt vare på deltagerne fra USF-akademiet. Det har vært god stemning, mye latter, mange nye inntrykk, masse læring, kjempegodt kameratskap og ikke minst skapt fine minner for alle som var med på turen.

Med hilsen fra

Livia Lindstad og Sofie Ratama

Sofie og Livia
Sofie, Livia og Malgosia