Tilbake til Samfunn

Våre prosjekter

Noe av det aller fineste med sjakk er at det kan spilles av alle. Det er et spill som bygger bro mellom mennesker, uavhengig av bakgrunn, kultur, kjønn, alder og funksjonsevne. Dette har vi vært så heldig å få se og oppleve gjennom våre prosjekter. Siden oppstarten i 2019 har vi jobbet for at flere samfunnsområder skal kunne bruke sjakk til å skape inkluderende aktiviteter og møteplasser. Dette gjør vi gjennom å dele ut sjakkutstyr og inspirasjon, og gjennom veiledning og oppfølging av våre samarbeidspartnere.

Våre første samarbeidspartnere var bibliotekene. Vi lærte mye av dette samarbeidet og modellen vår har utviklet seg siden den gang. Det er naturlig at et prosjekt utvikler seg, men grunnideen vår er fortsatt den samme – legge til rette for mer sjakkglede gjennom å gi samfunnsaktører det utstyret de trenger.

Våren 2022 lanserer vi en satsning på fritidsklubber, samtidig som vi setter i gang med et spennende landsomfattende prosjekt – nemlig sjakkbenker. I løpet av 2022 vil det dukke opp sjakkbenker i byer og bygder rundt omkring i Norge. Vi tror dette kan bidra til å skape unike møteplasser og masse sjakkaktivitet på tvers av bakgrunn. Det fineste med sjakk er jo at det kan spilles av nettopp alle.

Du kan lese mer om de ulike prosjektene våre under.

IMG 20220927 173502

Sjakk for inkludering

Nå setter vi Groruddalen på sjakk-kartet! Sjakk & Samfunn og Næringslivet Møter Østkanten har fått støtte fra Oslo kommune til prosjektet "Sjakk for inkludering". Prosjektet skal bidra til å skape felles møteplasser på tvers av språk og kultur i hele Groruddalen.

Les mer her
Rusomsorg

Rusomsorg

Høsten 2021 gjennomførte vi et pilotprosjekt på Stedet Sagene i Oslo, et kom-og-bidra-sted hvor målet er å sammen skape en meningsfull fritid uten rus.

Les mer
IMG 0745

Sjakk som integreringsverktøy

Sjakk er i utgangspunktet et ganske enkelt spill. Det har lang historie med røtter i alle verdensdeler. Sjakk kan spilles på tvers av generasjoner og kulturer. Sjakk er et verdensspill, noe som gjør at det er særlig godt egnet som verktøy i integreringsarbeid.

Les mer her
Bilde 2

Sommeraktiviteter for barn og unge på Stovner

Sommeren 2022 blir det masse sjakkaktivitet for barn og unge på Stovner takket være støtte fra Gjensidigestiftelsen.

Les mer her
IMG 1639

Offensiv satsing på sjakkbenker

I 2022 vil det settes opp over 100 sjakkbenker rundt om i Norge.

Les mer
Sebastian Dahl 02 F000905 SKJERM

Når nye grupper med digital spillplattform

Prosjektet satser nå for fullt på å utvikle spillplattformen SpillSjakk, som skal gjøre det enklere for fengsler, fritidsklubber, biblioteker og andre å arrangere lavterskel sjakkturneringer.

Les mer
DSC01871 3

Sjakk på fritidsklubber

Våren 2022 lanserte vi vår satsing på ungdom og fritidsklubber. Over 100 fritidsklubber er tilknyttet satsingen.

Les mer
Boy 2756201 1920

Mental helse

Sjakk & Samfunn har arrangert digitale kurs i samarbeid med organisasjonen Mental Helse. I tillegg har det blitt sendt ut utstyr til en rekke institusjoner som jobber med å forebygge ensomhet, isolasjon og psykiske problemer.

Les mer
Senior

Seniorsatsing

Det er aldri for sent å lære seg sjakk! Sjakk & Samfunn har arrangert både kurs og digitale turneringer for eldre, i tillegg til å ha sendt ut utstyr til over 100 aktivitetssentre for eldre.

Les mer
Bibliotek

Sjakk på biblioteket

Bibliotekene i Norge utvikler seg i en spennende retning mot å være en viktig møteplass for ulike samfunnsgrupper. Da passer sjakk godt inn!

Les mer
Frivilligsentraler

Frivilligsentraler

Sjakk & Samfunn samarbeider med en rekke frivilligsentraler om lavterskel aktivitet.

Les mer
Oslo fengsel 775x1024

Sjakk bak murene

I flere fengsler rundt om i landet merker de stor forskjell på miljøet etter at de innsatte begynte å spille sjakk. Over halvparten av landets fengsler er med i prosjektet.

Les mer