Eliteserien 2 helg

10. jan. 2023

Pelle Mykland

Seriesjakken

Velkommen til Seriesjakken- og Eliteseriens 2. helg!

Som oppvarming til helgen har vi valgt ut Hans Olav Lahlums beretninger om seriesjakken i 06/07 som godt og interessant lesestoff presentert i 2. utgave av Sjakkbladet fra perioden. Sesongen 06/07 var første året Eliteserien ble avholdt og i denne artikkelen kan du lese alt om hvordan dramaet over brettet utspilte seg i debutsesongen. I bladet finner du historier om opprykks- og nedrykksdrama fra Seriesjakken, med kuriositeter og analyser av det som foregikk både på og utenfor brettet i perioden.

Gullspenningen som kom - og forsvant av Hans Olav Lahlum

En ellers ganske uspennende Telioserie livnet plutselig til rundt fire dager før siste kamphelg. OSS’ lagleder ble gjort oppmerksom på at IM Leif Øgaard etter å ha startet med seks strake seire, ville ta sitt tredje og avgjørende GMnapp. Forutsetningen var at han a) avsluttet med ett av tre poeng og b) fikk den nødvendige hjelp av motstanderlagene til å møte tre GM-er.

OSS virket før siste kamphelg av Telioserien langt mer opptatt av å få sitt æresmedlem Øgaard til å bli GM enn av å vinne serien, noe som vekket et lite håp hos Bergens. Den nye gullspenningen varte imidlertid ikke lenger enn til fredag kveld. OSS lot som ventet alle foran Øgaard stå over, men motstander Asker benyttet ikke sjansen. Laget stilte igjen sterkt svekket uten både GM Berge Østenstad og IM Bjarke Sahl, og OSS vant 4½-1½ – fullt fortjent, men sant nok med god uttelling hva angår individuelle poeng.

Øgaard kom seg med sort mot GM Jonathan Tisdall etter enrolig posisjonell åpning raskt over i et remisluttspill, og var dermed plutselig bare et halvt poeng fra GM-tittelen. Men det halvpoenget måtte til gjengjeld reddes med sort enten mot den formsterke 2500-GM Kjetil A. Lie eller mot den formsterke 2500-GM-en Aloyzas Kveinys – og man bør som kjent ikke la seg lure av de tilsynelatende vennlige smilene til noen av de to…

Resten av artikkelen som omhandler både Eliteseriens førsteår og Seriesjakken i 2007 finner du her, fra side 34-42:


Eliteserien

Seriesjakken