USF akademiet

4. mar. 2024

Sofie Sæther

USF

USF-akademiet har vært i Bergen!

USF-akademiet er norsk sjakks lederutviklingsprogram for unge, og ble startet opp i 2017. Hvert kull har 8 samlinger i løpet av 2 år.

Helgen 1-3/3 hadde kull 3 sin 3. samling i Bergens Schakklubs lokaler i Bergen sentrum. Programmet var som vanlig innholdsrikt, med mange høydepunkter.

Noe av det USF-akademiet har vært gjennom denne helgen:

  • Kurs i Prosjektstyring – samlingens hovedinnslag – ved konsulent Torleif Nesheim
  • Besøk på Spillhuset i Bergen, med omvisning og diskusjoner
  • Besøk av Norges Studentidrettsforbunds president Adrian Haugen, som fortalte om lederutvikling for unge i Norges Idrettsforbund
  • Besøk på Bergen Bibliotek, i forbindelse med kull 3s prosjektoppgave knyttet opp mot Sjakk og Samfunns Bibliotek-program
  • Innslag om trenerrollen for EM og VM for Unge, og for kvinnelag i OL, ved IM Kjetil Stokke
  • Innslag om Bergensjakk (bloggen) og Bergens Schakklub ved klubbleder og bloggansvarlig Eirik Gullaksen
  • Innslag om egne erfaringer i dommer-rollen, i forkant av kull 3s Fide Arbiter-kurs, ved IA Monika Fjeldstad,
  • Innslag om Søråshøgda Sjakklubb, ved klubbleder Ole Valaker
  • Innslag om Finansiering av sjakklubber og sjakk-arrangementer, ved USF-akademiets programansvarlige Geir Nesheim

Programmet var tett, og ble som vanlig ledet av de to i USF-akademiets programkomite: Malgorzata Kopaczek-Styczen og Geir Nesheim. Men kandidatene fikk også tid til en god del sosialt, samt litt sjakkspilling og annen moro innimellom. Blant annet skrev kandidatene sine egne utkast til referat fra samlingen, for mulig publisering på Bergensjakk! Se et eksempel, skrevet av Håvard Eriksen Bech, Harstad og Robert Jægtvik Aas, NTNUI, under.

Neste samling for kull 3 er under Norway Chess i mai/juni, med FIDE Trainer Course som hovedinnslag, og deretter går turen til Sjakk-OL i Budapest i september.

Alle bilder er tatt av Geir Nesheim og Malgorzata Kopaczek-Styczen.

Usf akademiet 2
USF akademiet 3
USF akademiet 4
USF akademiet 5
USF akademiet 6
USF akademiet 7

En i USF-akademiet intervjuer annen USF-akademiet deltaker:

Robert (R): Hei Håvard.

Håvard (H): God dag, Robert!

R: Velkommen til intervjuet til blogginnlegget på bergenssjakk.no om USF Akademiet, skrevet av oss. Vi har forberedt et par spørsmål her, og jeg tror vi går rett på sak, hvis ikke du har noe mer du vil si først?

H: Nei, kjør på.

R: Ok, Håvard, hva er USF Akademiet?

H: USF Akademiet er et akademi innenfor sjakken der man prøver å skape ildsjeler, litt utenfor bare det å spille, men også det som kanskje er ansett for å være baksiden av mynten, som er den administrative delen av sjakken, det å arrangere turneringer, og det å være dommer, trener, og mer.

R: Hvorfor ble du med i USF Akademiet?

H: Da jeg først ble med, var det fordi jeg tenkte at programmets innhold var interessant. Jeg syntes blant annet trenerkurset og dommerkursene virket interessante, og tanken på å kanskje kunne reise rundt på VM i lyn- og hurtigsjakk å være dommer virket veldig spennende. Nå har jeg vært der på 3 samlinger, og nå ser jeg at det programmet vi har det er, jeg vet ikke hvordan jeg skal si det på en diplomatisk måte, men det er den verste delen av samlingene, og det betyr ikke at det er dårlig, det betyr bare at det å være med de andre deltagerne på usf akademiet det er veldig artig. Og det har blitt dannet et skikkelig godt kammeratskap og et sosialt bånd, som gjør at når vi får den lille alenetiden som vi får så er det...e vetta…det er artig hvertfall.

R: Hva er det beste med USF Akademiet?

H: Det går i det samme, det beste er den sosiale biten, å gå ut å spise, spille blitz, og få inn et par Grob-er og Borg-er, hehehe, det er det beste med USF Akademiet for meg.

R: Hva med det å få muligheten til å reise litt?

H: Vi har vært i Oslo, og nå på samling 3 var vi i Bergen, neste gang skal vi til Stavanger. Det å få se sjakkulturen i ulike deler av landet er veldig artig. Vi skal til Budapest for å dra på OL, og da får vi se hvordan sjakkulturen er på en global basis. USF-akademiet gir jo litt status, og hver gang vi har kommet til en samling har vi blitt møtt med åpne armer av sjakkpersonligheter som for eksempel her i Bergen med Eirik T. Gullaksen.

R: Bygger man ikke også litt nettverk gjennom USF-akademiet? Det blir vel gøy på landsturneringen liksom?

H: Ja, forrige gang jeg var på landsturneringen kjente jeg nesten ingen. Jeg kommer fra Harstad, og det er et lite sjakkmiljø der. Nå har jeg fått et bra sosialt nettverk gjennom akademiet.

R: Hvordan er kammeratskapet?

H: Ja kammeratskapet er, det er mer basert på interne vitser og ehh...en tillit på at vi tør å, vi tør å snakke med hverandre og tulle med hverandre, om egentlig hva som helst uten at noen tar seg nær av det av den grunn.

R: ja

H: og de skjønner at det bare er vitser

R: mhm

H: og det er veldig deilig og befriende og kunne bare være seg selv uten å være redd å, for at for at noen bli sur på det eller cansle deg

R: Hva dreier prosjektoppgaven til kull 3 seg om?

H: Prosjektoppgaven er basert på virksomheten som sjakk og samfunn allerede har startet med å ha sjakk på bibliotekene, noe som fungerte veldig godt før COVID. Det var en kjempesuksess, men så har dødd litt ut nå noen steder. Målet med prosjektoppgaven er å finne en måte å få i gang aktiviteten igjen og skape kontakt med de ulike bibliotekene.

R: Siste spørsmål, hva kan USF-akademiet bidra med i sjakken?

H: Okei, så USF- akademiet, det er en sjanse for unge folk å komme seg opp og frem i sjakkverden. Ikke bare i Norge, men også internasjonalt, og på den måten få flere folk inn i sjakknorge og på den måten forhåpentligvis, så kan alle de kullene fra USF akademiet bidra til å skape nok status til at flere har lyst til å være med på det, og på den måten kan vi få bidratt med det administrative i sjakken, arrangere flere turninger og få flere dommere.

R: Det er vel en måte å få inn en del nye ideer kanskje prøve å gjøre ting litt nytt og?

H: Å få inn et litt annet perspektiv fra unge tror jeg kan være en oppfriskning for sjakken.

R: Alright, det var det. Bra jobba.

H: Takk!