Aryan-Tari_World-Cup

25. des. 2021

Joachim B Nilsen

Forbund

Stor norsk delegasjon til VM i hurtig- og lynsjakk

VM i lyn og hurtig-sjakk starter andre juledag. Du kan følge hele fire norske spillere i turneringen!

Teksten er også publisert i siste utgave av Norsk Sjakkblad. Ønsker du hele bladet? Bli medlem her!

Før Magnus Carlsen gjorde sin inntreden på den internasjonale sjakkscenen var ikke verdensmesterskapet i hurtig- og lynsjakk særlig godt besøkt fra norsk side.

Siden har imidlertid titlene kommet på løpende bånd for Carlsen. Helt siden den første tittelen i 2009, da han ble verdensmester i lynsjakk, har det blitt totalt hele åtte verdensmestertitler i fartsdisiplinene hurtig- og lynsjakk.

I år får sjakkstjernen besøk av sine klubbkamerater Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen, i tillegg til regjerende norgesmester Kristian Stuvik Holm fra Vålerenga Sjakklubb.

Det kombinerte mesterskapet går tradisjon tro av stabelen i romjulen, og i år var det opprinnelig Nur-Sultan i Kasakhstan som skulle være vertskap, men etter endring i innreiseregler ble mesterskapet i desember på kort varsel flyttet til Warszawa i Polen. Det ble ikke kåret nye verdensmestere i fjor ettersom arrangementet ble avlyst på grunn av pandemien, så derfor er Carlsen fortsatt regjerende verdensmester i begge farts-disiplinene i åpen klasse. I kvinneklassen var det Humpy Koneru fra India som stakk av med hurtigsjakktittelen i 2019, mens ukrainske Kateryna Lagno ble verdensmester i lynsjakk. Sistnevnte har representert Russland siden 2014.

Formatet

Det blir lite hvile for våre håpefulle spillere i romjulen. VM i hurtigsjakk består av 13 runder, 11 i kvinneklassen, som skal spilles i løpet av tre dager. Tidskontrollen er 15 minutter på hele partiet med 10 sekunder ekstra tid per trekk.

I lynsjakken skal det spilles hele 21 (!) runder i åpen klasse, mens kvinneklassen spiller 17 runder. Begge klasser avvikles på bare to dager, så her kan det bli både skalper og flauser i fleng – forhåpentligvis blir det førstnevnte for våre spillere. Tidskontrollen i lynsjakken er 3 minutter på hele partiet med 2 sekunder tillagt tid per trekk.

Foruten en svært travel verdensmester har vi tatt en prat de tilreisende nordmennene – og kan melde om en kamplysten gjeng med store ambisjoner.

Det er på tide å bli bedre kjent med VM-deltakerne, og vi starter med norgesmester Kristian Stuvik Holm.

DSC07499 1
Foto: Anniken Vestby

Kommer rett fra eksamen: - Skal spille med lave skuldre

- Gratulerer igjen med norgesmestertittelen, Kristian! Nå er du klar for et enda større mesterskap, hva er ambisjonen?

- Takk for det! Ja, det blir veldig gøy. Vanskelig å si noe om ambisjoner, men hadde vært gøy med en skalp eller to. Jeg kan jo spille med lave skuldre, noe som er sjelden kost, så skal kose meg!

Holm er klart mest aktiv i langsjakk, og innrømmer at han sjeldent spiller noe annet. Han melder at det blir lite tid til å terpe på de raske formatene med flere eksamener hengende over seg inn mot jul, men han har likevel planen klar.

- Regner med at jeg fikser noen åpningsvåpen og gjør en del taktikkoppgaver i forkant, i tillegg til å spille en del på internett som oppvarming.

- Du får selskap av flere andre norske spillere, har dere samarbeidet i forkant eller drøftet erfaringer fra hurtig og lyn?

- Jeg har ikke samarbeidet med de, men kommer nok til å spørre Aryan og JS om en tips i tiden fremover – de har jo masse erfaring. Kanskje det blir et lite samarbeid, vi får se, forteller Holm.

Som fulltidsstudent har ikke Holm hatt muligheten til å sette foten på pedalen når det gjelder sjakksatsing det siste året. Likevel hentet han hjem en overraskende, men svært gledelig norgesmestertittel sist sommer. På spørsmål om hvordan han kombinerer studenttilværelsen med ambisjoner om stormestertittel er han brutalt ærlig.

- Det er svært vanskelig. Sannheten er at det blir svært lite sjakk, ettersom skolen og deltidsjobb spiser all tiden, men prøver å skvise inn litt her og der. Det blir heller til at jeg legger opp til mindre skole i forkant av en turnering, slik at jeg får kommet litt i modus da, sier han.

- Kan et lite mål være å komme foran noen av dine norske kamerater, kanskje?

- Jeg skal si meg veldig fornøyd dersom det skjer! Har ikke sett feltet enda, men å komme foran forhåndsrangeringen er i alle fall et lite mål. De fleste der er jo profesjonelle, noe jeg er langt ifra, så det hadde vært gøy.

Johan Sebastian Christiansen

«JS» er tilbake i form: - Deilig å få den bekreftelsen

Etter at han bare 20 år gammel ble Norges 15. stormester i sjakk har Johan-Sebastian Christiansen, gjerne bare kalt «JS», satset hardt på videre fremgang. I dag er han rutinert toppspiller og rangert som nummer fire i Norge, men selv slike spillere kan gå på en smell.

Det skjedde da han i oktober dro til idylliske Kypros for å spille en internasjonal turnering – et nytt kraftig minusresultat forsterket den negative trenden det siste halvåret. Heldigvis er Christiansen sterk også mentalt, og under EM for Landslag klinket han til med en råsterk ratingprestasjon på 2723 på det tøffe førstebordet. Prestasjonen tilsvarer ypperste verdensklasse, og ble kronet med en kampremis mot den tsjekkiske stjernespilleren David Navara.

- Det var utrolig godt å få den bekreftelsen på at jeg fortsatt kan og at ingenting er endret. Ekstra deilig var det at jeg leverte mitt livs resultat, og jeg skulle hatt en seier i siste også, sier Christiansen, og viser til partiet mot nevnte Navara.

Sandefjordingen er kjent som en lynsjakkspesialist og ble en slags romjulskjendis da han under mesterskapet i Qatar i 2016 slo til med ti strake seiere. Året etter, i Saudi Arabia, hadde han like mange poeng som selveste Magnus Carlsen etter første dag av VM i lynsjakk.

- Da feide jeg mange store stjerner av brettet. Selv om jeg ikke har fått det helt til i lynsjakk de siste årene håper jeg å slå til i år. Planen er å forberede noen lynåpninger som gir meg en fordel på klokken raskt, og jeg har ambisjoner om å møte mange av toppspillerne, forklarer han.

- Hvordan er det å spille slike turneringer for deg, VM må jo være litt spesielt?

- Stemningen er generelt god med hel verdenseliten samlet for å gjøre det de liker aller best. Det er utrolig deilig å rusle rundt og se alle verdenssjernene rundt deg. Men disse turneringene er tøffe, og noen kan være uheldig og havne i en ond sirkel. Da taper du konstant, mens andre er helt i hundre og tar tak i alle for å fortelle at de har slått en eller annen storspiller, ler Christiansen, som har slått en tidligere verdensmester i lynsjakk.

- Det å slå Le Quang Liem i Saudi Arabia var spesielt moro, der spilte jeg godt.

Tari satser på topp 20

Aryan Tari har blitt regnet som et av de største talentene i norsk sjakk, og ble stormester allerede 2016. Da hadde han allerede rukket å bli norgesmester. Siden ble han juniorverdensmester som første nordmann noensinne. Formpilen peker oppover for Tari og i skrivende stund er han nummer 91 i verden med en imponerende rating på 2653.

Likevel prøver han å tone ned egne ambisjoner før de kommende mesterskapene, men klarer ikke å dy seg helt:

- Jeg skal bare spille så bra som mulig, men det hadde vært veldig kult å komme blant de 20-25 beste. Alt er mulig hvis man har litt flaks, påpeker han.

- Og hvordan har du lagt opp treningen for å klare dette?

- Det blir mye lynsjakk på nett, og åpninger blir viktig. Jeg skal ha et eget repertoar for lyn og hurtig. Dette blir ganske annerledes enn langsjakk og da kan jeg tenke ut andre åpninger, og til og med spille litt tvilsomt. Her trenger vi ikke høre så mye på computeren, forklarer Tari.

I likhet med Christiansen beskriver han stemningen under slike turneringer som «helt spesiell» og det er åpenbart at stormesteren ser frem til å gyve løs på den knalltøffe motstanden. Spilleprogrammet omtaler han som «veldig intenst med mye nerver».

- Samtidig er det kult å spille på et sånt sted hvor de aller beste spiller, og miljøet er fantastisk siden man fort kan møte stormestere i hvert eneste parti. Også er det jo alltid gøy med hurtig- og lynsjakk, det er mindre press enn langsjakk noe som gjør det mer avslappende. Da spiller jeg ofte bedre også, mener han.