Fellesbilde EM for ungdom

9. nov. 2022

USF

Reisebrev fra EM for ungdom i Tyrkia

Reisebrev fra Helge Nordahl

Tøffe tak i Tyrkia

27 norske ungdommer har satt kursen til Antalya for årets EM for ungdom, det første over brett på tre år pga corona. Vi har derfor med mange debutanter, men de kan glede seg over et flott arrangement og gode spilleforhold. Stemningen i laget er glimrende og vi støtter hverandre både i seier og tap. Men spenningen er selvfølgelig i høyeste grad til stede. Etter (for spillerne) evigvarende taler både av den tyrkiske sportsministeren og ECU-president Azmaiparashvili på åpningsseremonien har det vært fullt fokus på sjakken.

Første runde ble en liten skuffelse for de norske spillerne med 6 seire og 3 remiser på 27 partier. Mange av dem møtte langt høyere ratede motstandere, så det var for så vidt ikke uventet at det ble litt tøft, men dessverre var det også et par av våre toppratede som møtte uventet hard motstand. Noen hadde også bedre sjanser underveis. Amelia Nordquelle (Nordstrand) i jenter 16 spilte en tøff kombinasjon og vant tårn og to bønder mot sine to løpere. Dessverre viste det seg at den ubalanserte stillingen etterpå favoriserte motstanderen. Enda bedre sjanser hadde Nikolay den Roover (Bærum) i åpen 12. Etter et langt forsvarsparti mot klassens 7. høyest ratede hadde Nikolay plukket opp nok brikker til at han kunnde forsere dronningbytte og gevinst. Dessverre tok han en bonde for mye og endte i stedet opp med å gå matt.

I andre runde fikk mange litt lettere motstand og vi endte opp med 50% score, 13 seiere og en remis. Våre toppratede Håvard Haug (OSS) i åpen 12 og Aksel Bu Kvaløy (Stavanger) i åpen 14 slo tilbake med seier og Eric Jiahao Ji (Hell) i åpen 12 og Sivert Ihlen (Porsgrunn) i åpen 16 tok begge sin andre seier. Vi fikk også uttelling for gode forberedelser. Emthe Solskinnsbakk (Vålerenga) åpen 12 hadde fått låne en variant fra GM Torbjørn Hansen. Det første jeg viste til Emthe var muligheten for at motstanderen ville tape en springer etter 11 trekk. Jeg fortsatte med kommentaren om at hennes motstander fra Sveits sikkert var altfor god til det og at vi måtte forberede mye lenger (noe vi gjorde!). Men under partiet viste det seg at de 11 trekkene var nok til at motstanderen mistet en springer og Emthe kunne dra seieren i land etter ytterligere 47 trekk.

I dag har vi brukt spesielt mye tid på å forberede Nikolays parti mot Skottlands nye superstjerne. Selv om han fortsatt bare spiller i åpen 12 har Frederick Gordon flere seire mot stormestere og en remis mot Michael Adams på merittlisten. Tidligere i sommer spilte han OL for Skottland og tapte mot Johan-Sebastian Christiansen i oppgjøret mot Norge. Selv om det blir vanskelig for Nikolay å kopiere Johan-Sebastian har vi forberedt oss grundig, bl.a. med et parti Magnus Carlsen har brukt til å slå Hikaru Nakamura.

Foreldre og trenere har stort sett ikke adgang til spillelokalet, så under rundene er vi (som alle hjemme) henvist til å følge resultater her og live-partier her

Forhåpentligvis blir det noen gode nyheter utover kvelden og de neste dagene.EM for ungdom 2
Fra første dag, eneste dag foreldre hadde lov til å være i spillelokalet
EM for ungdom
Mye folk og god stemning