EM for ungdom 2023 3

18. sep. 2023

May-Helene Gram Franck

USF

Reisebrev fra EM for ungdom i Romania 4.-15. september 2023

Skrevet av Tatiana Martynova og Marit Fiskaaen

Det var 15 spente ungdommer som dro av sted fra Gardermoen til Bucuresti tidlig mandag morgen 4. september. Fra flyplassen tok vi buss i 3 timer til Constanta, som er Romanias største havneby og har omtrent 300.000 innbyggere.

Vi bodde på Phoenicia Luxury Hotel i Mamaia. Hotellet var greit, selv om det ikke oppfattes som luksus i forhold til hva vi er vant med fra flotte hotell i Norge. Mamaia er normalt et livlig feriested ved stranden som ligger på en tynn stripe land mellom Svartehavet og innsjøen Siutghiol. Det var snart slutt på sesongen, og de begynte å stenge for sesongen.

Spillelokalet var omtrent 3 kilometer fra hotellet. Arrangøren hadde satt opp busser frem og tilbake til spillelokalet.

Åpningsseremonien var ikke så spennende, men noe må man gjennom 🙂. Det var FIDE sangen, Romanias nasjonalsang samt utallige menn i dress som skulle tale (kun en dame).

Lørdag 9. september var det spilt 5 runder, og Elham Amar var i ledelsen i den sterke U18 åpne gruppen. Det var utrolig kjekt at en av våre spillere hadde en så fantastisk start på turneringen. Det var mange flotte enkeltprestasjoner fra andre spillere også. Norge var representert i U12, U14, U16 og U18 både i kvinneklassen og i åpen klasse.

Det var mye tøff motstand i mesterskapet, og det er ikke alltid man, basert på ratingen, kan vite hvor god motstanderen egentlig er. Uansett er det en stor opplevelse å delta. For de som er fra mindre steder, er det ikke alltid man får møtt så mange dyktige spillere. Men her møter man mange sterke motstandere, og det er veldig kjekt å møte ungdommer fra andre land med samme interesse. Det er også hyggelig å bli bedre kjent med de andre norske. Om kvelden har flere av ungdommene spilt lynsjakk.

Det var travelt å være på mesterskapet. Det var forberedelser før og etter partiene, skolearbeid, og kanskje et ønske om en dukkert i hotellets basseng eller i Svartehavet. Det var veldig kjekt at ungdommene fikk mulighet til online hjelp til forberedelser før partiene fra trenere. Vi foreldre kan ikke alltid bidra mye med det sjakkfaglige.

Søndag 10. september var det fridag. Da var det mulig å bli med på busstur for å se Constanta. Mange ble med, mens andre valgte å slappe av med bading. Romania er et land med store kontraster. Det er mange flotte bygg, men innimellom finner man skrot, uferdige eller forlatte bygninger. En av hovedattraksjonene på bussturen var kjøreturen gjennom verfts/havneområdet. Bussen kjørte gjennom en bevoktet port og vi så rustne rør, enorme mengder heisekraner, gamle murbygninger, containere, tog, båter og mer. Området var veldig stort. Vi passerte også det nedlagte kasinoet, det gamle fyret og flere kirker. Vi fikk også litt tid til å gå rundt i sentrum. Noen nøt sjokolade og is, mens andre utforsket moskeen og handlegata.

Romania1em
Bilder fra byen Constanta

Siste turneringsdag ønsket gruppen å gjøre noe hyggelig sammen. Valget falt på en felles middag på en restaurant før avslutningsseremonien, og alle – både spillere og foresatte- deltok og koste seg.

Avslutningsseremoni var neste på programmet, og det var flere som fulgte med Elham for å heie på hans velfortjente tredjeplass i turneringen! Det var kjempestas at noen fra Norge tok pallplass i EM, det er mange år siden sist. Vi var veldig stolte på Elhams vegne.

Etter at turneringen var offisielt avsluttet, ble gruppen hentet med buss kl. 4 på natten fredag 15. september for å bli fraktet til flyplassen i Bucuresti. Etter flere timer på reise landet vi trygt på Gardermoen. Vi takket hverandre for fine dager sammen.

Vi håper å møtes igjen på nye sjakkeventyr!

Romania2em
Gjengen var med på avslutningsseremoni og feiring av Elham sin 3.plass!