Bilde1

1. jun. 2022

Martin Johannessen

Samfunn

Ønsker alle velkommen til sommersjakk på Stovner

Gjensidigestiftelsen har gitt 300.000 i støtte til prosjektet Sjakk for inkludering, som skal bidra til å skape sommerjobber og aktiviteter for barn og unge på Vestli/Stovner.

Langt fra alle nordmenn drar på sommerferie, da kan sjakk være et godt alternativ!

Sjakk for inkludering er et prosjekt i regi av Norges Sjakkforbund og Næringslivet Møter Østkanten som starter opp i juni og vil strekke seg gjennom hele sommerferien. Prosjektet skal tilby inkluderende og gratis aktiviteter til barn og unge i hele Oslo. I tillegg vil ungdommer engasjeres som ledere for aktivitetene og organisere samlinger, turneringer og mye annet gøy.

Informasjon om aktivitetene vil oppdateres løpende på prosjektsiden til Sjakk for inkludering.

Mariane
Sjakk for inkludering er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Sjakkforbund og Næringslivet Møter Østkanten.

Sadiq Adam Dahir er ansatt som prosjektleder for Sjakk for inkludering. Han har bakgrunn som lærer ved Vestli skole, og er også leder for Vestli Sjakklubb Ungdom. Med seg på laget har Sadiq en gjeng engasjerte ungdommer, blant annet Hamdan Abdinasir Ali, som er elev ved Tokerud skole.

Hei Sadiq! Hva er din motivasjon for å jobbe med et prosjekt som Sjakk for inkludering?

– I læreryrket er jeg opptatt av at barn og unge får utvikle seg. Gjennom å spille sjakk ser jeg at elevene får utfordringer som de løser på brettet istedenfor i matteboken. Spillet stimulerer dem kognitivt, og de blir flinkere «problemløsere». Derfor er jeg veldig motivert til å være med å skape en arena hvor flere barn og unge kan bli kjent med dette fantastiske brettspillet.

Hvilken funksjon fyller prosjektet?

– Sjakkmiljøet vårt har vært aktivt ved Vestli siden stiftelsen av Vestli Sjakklubb Ungdom (VSKU) i 2014. Dette prosjektet vil gjennom sommermånedene skape enda mer begeistring for sjakken i nærområdet. Når skolen og VSKU tar ferie, så kan Sjakk for inkludering fylle tomrommet og introdusere spillet til enda flere barn og unge i Groruddalen.

Bilde 2 1024x768
Sjakk for inkludering vil arrangere ukentlige sjakktreff, i tillegg til et større arrangement hver måned. Her fra et utendørsarrangement på Haugerud i 2021.

Hvem skal lede aktivitetene sammen med deg i sommer?

– Som prosjektleder er jeg opptatt av å ha med meg unge sjakkspillere fra nærområdet i teamet mitt. Min nestleder er en tidligere elev ved skolen, Hamdan Abdinasir Ali, som har vært aktiv ved VSKU når han gikk på Vestli skole. Siden prosjektet Sjakk for inkludering skal rette seg mot barn og unge i nærområdet, skal teamet bestå av sjakkspillere som har vært aktive i miljøet. Jeg ser frem til å skape engasjement sammen med dem, for de er jo ekspertene når det kommer til barnesjakken i Groruddalen.

Hvorfor burde folk ta turen til Vestli/Stovner for å bli med på aktivitetene?

– Alle er velkomne til nabolaget vårt denne sommeren, og vi vil ta dere imot med åpne armer, og sjakkbrikker i hendene. Det vil være mange ulike aktiviteter og muligheter til å vinne ulike spennende premier. Dette skal være at lavterskel tilbud der alle kan være med å oppleve sjakk, enten man kan spillets regler eller er helt fersk. Våre unge sjakkveiledere er klare til å ta imot folk som tar turen, og vise dere dette fantastiske spillet.