Em kvinner lag euro

22. nov. 2021

Eirik Natlandsmyr

Forbund

God siste dag i EM!

For Norge ble det en god siste dag i EM. Laget spilte 2-2 mot den gamle sjakkstorheten Tsjekkia, og Lars Oskar Hauge fullførte kravene for den internasjonale stormestertittelen (GM).

I åpen gruppe kom Norge etter dette på en 17. plass, med nøyaktig 50 prosent score. Laget spilte uten reserve, og scoret godt over forventet. Åpningsrunden, hvor vi slo England, bidro til at vi møtte flere av de sterkeste nasjonene, blant annet Ukraina, som ble Europamestre.

I siste runde spilte Johan-Sebastian Christensen mot GM David Navara 2699, og hadde ham under press i et Siciliansk parti, hvor han til slutt fremtvang remis. Johan-Sebastian gjorde en prestasjon på 2723, og snudde dermed en trend hvor det i høst har gått litt trått. På sitt beste matcher han hvem som helst.

Frode Urkedal tok en relativt rask remis i siste runde. Han har gjort en solid innsats i turneringen, også med å hjelpe lagkamerater med forberedelser til partiene.

Lars Oskar Hauge skulle sikre remis i nest siste runde, for å sikre seg sin stormestertittel. Det gikk ikke bra. I siste runde ble han med hvit etter hvert også stående meget tvilsomt, med kvalitet under. En feil fra GM Han Krejci 2565 snudde partiet, og Lars Oskar reddet deretter seieren, stormestertittelen og et uavgjort matchresultat.

Benjamin A. Notkevich hadde i et par av de siste partiene ikke marginene på sin side, og tapte i siste runde mot GM Stepan Zilka 2593, etter underveis å ha hatt en fordelaktig stilling.

Kvinnelaget slo Belgia 3,5 – 0,5, og reddet seg unna sisteplassen med god margin. Kvinnelaget vant altså første og siste runde, mens det ikke gikk like bra underveis. Monika Machlik tok sin andre inntegning i WIM-tittelen – den internasjonale mestertittelen for kvinner, men må også oppfylle kravet om å få 2200 i elorating. Begge deler bør det være mulig å få til for den seriøst arbeidende Tromsøjenta. I siste runde spilte Olga Dolchikova remis på første bord, mens Monika og Edit Machlik og Maud Rødsmoen vant sine partier. Edit hadde i midtspillet en vakker kombinasjon, hvor hun vant et par bønder og deretter partiet.

Under avslutningsseremonien ble nasjonalsangene til vinnerne av kvinneklassen, Russland, og Ukraina, som seiret i åpen klasse, avspilt. Presidenten i det europeiske sjakkforbundet GM Zurab Asmayparasvhili sa deretter et par ord om fredelig kappestrid, hvor han håpet at konfliktene mellom landene kunne løses på liknende måte. Også Armenia og Aserbajdsjan møttes over brettet i åpen klasse. Den matchen ble forlikt med fire remiser.