Venue 19 1024x715

18. nov. 2021

Eirik Natlandsmyr

Forbund

EM for lag: Oppsummering 5. runde, klart for 6. Runde

I 5. runde tirsdag gjorde det norske laget i åpen klasse på nytt en meget solid innsats. Polen hadde benket førstebordsspilleren Duda, men som vanlig var motstanderlaget høyere ratet på alle bord. Det ble fire remiser, etter at Norge hadde presset på andre og Polen på tredje bord. Da kunne vi gå til fridagen, og Lars Oskar kunne feire sin fødselsdag med løftet hode og god samvittighet.

I kvinneklassen møtte Norge en håndterbar motstander, litt høyere rangerte Østerrike. Monika knekket koden i Caro-Kannforsvaret med sort med 21. - f5-f4! Etter 22. Dg4? Lg5 førte hun seieren sikkert i havn mot Barbara Teuschler 2115.

Edit Machlik spilte remis etter trekkgjentakelse. På grunn av matchsituasjonen ønsket Edit å fortsette å presse. Remiskrav på grunn av at samme stilling er oppstått tre ganger krever et spesielt seremoniell. Det ble en liten episode, etter at borddommeren hadde håndtert remiskravet feil, men vi var enig i at avgjørelsen om remis var riktig. Olga Dolchikova var på hugget i et skarpt Siciliansk angrepsparti, men et lite feilskjær snudde fordel til tap. Maud kom fint ut av åpningen med sort. Aftenpostens legendariske Sigurd Heiestad kom en gang i skade for å skrive: rokade bringer kongen i spill og tårnet i sikkerhet. Det var hva som skjedde i Mauds parti. Hennes motstander WFM Nikola Mayrhüber fortsatte deretter sin seiersrekke.

Det norske kvinnelaget får etter dette knappe nederlaget en frirunde. Relativt sett er kvinneklassen meget sterkt besatt. Det deltar 31 lag, mot 39 i åpen klasse. De åtte nasjonene som stiller lag i åpen klasse, men ikke kvinneklassen, er lag som Norge kunne ha håndtert. Danmark og Finland er blant disse nasjonene. I Østeuropa har kvinnesjakken lenge stått sterkt, og de stiller opp. I en situasjon hvor vi, ut fra vårt kulturelle utgangspunkt, ønsker å få kvinner med i sjakklivet, må Norge etter mitt syn stille lag i disse mesterskapene.

I åpen klasse møter Norge Slovakia i sjette runde på 11. bord. GM Johan Sebastian Christiansen har hvit på første bord. Dette er det lavest rangerte motstanderlaget vi har møtt, men de har prestert meget godt. I femte runde spilte de uavgjort mot England. Runden begynner som vanlig kl. 15.00. Kvinnelaget har altså walk over.

Photo: ECU Press