12. jul. 2021

Eirik Natlandsmyr

Forbund

Sheila Barth Stanford tildelt æresmedlemsskap i Norges Sjakkforbund

Sheila Barth Stanford er av kongressen tildelt æresmedlemskap i Norges Sjakkforbund. Sheila har vært rangert som en av Norges beste kvinnelige sjakkspillere i over 30 år, og har flere landslagspartier enn noen andre levende norsk sjakkspiller, uansett kjønn.

Hun har representert Norge i utallige lagmesterskap. Sheila ble tildelt tittelen kvinnelig internasjonal mester (WIM) for sin prestasjon i sjakkolympiaden i Calvia i oktober 2004, der hun fikk 9,5 av 14 på tredjebord for Norge i kvinneklassen. Sheila har ved mange anledninger holdt kurs og opplæring for norsk sjakk, spesielt for barn og unge. Senest under Norway Chess i 2020 i Stavenger, der hun stilte opp for prosjektet "Flere mot Sjakktoppen". Hun har også holdt instruktørkurs i NSF.

Siden 2014 har Stanford vært fulltids sjakktrener, og har for norske sjakkspillere hatt stor betydning og i særdeleshet for jenter og kvinner. Gjennom oppstarten og driften av jentebrigaden i 2009 har hun motivert mang en jente til å drive med sjakk.

Sheila har vært en viktig rollemodell for andre jenter og kvinner som har sett henne i virke både som spiller, men ikke minst som sjakkekspert både foran og bak kamera, spesielt i NRK sin produksjoner. Hun har i denne rollen på vegne av norske sjakk, og ikke minst på vegne av norsk kvinnesjakk gjort en stor og viktig jobb over lang tid og således bragt heder og ære over norsk sjakk på en god måte.

I hele Norges Sjakkforbunds historie har æresmedlemsskap kun blitt tildelt til menn, og Sheila vil med denne tildeling være første kvinne i NSF som fullt fortjent tildeles æremedlemsskap.