17. feb. 2025
Pelle Heiberg-Mykland
Forbund
Sterke prestasjoner i Nordisk for Ungdom
Nordisk for Ungdom ble spilt i helgen (14.02-16.02) i Borgarnes på Island. Den norske delegasjonen, som alle var direkte kvalifiserte gjennom sterke resultater i NM for Ungdom, gjorde en sterk figur og leverte gode resultater.
Før hovedturneringen startet ble det avholdt en lynturnering. Her var Nicolai Maxim Østensen suveren og vant med 6 poeng av 7 mulige. To andre nordmenn deltok også i lynturneringen og oppnådde gode resultater: August Solbu endte på sjetteplass med 5 poeng, mens Ask Amundsen tok syvendeplass med 4,5 poeng.
I hovedturneringen ble det tatt fire medaljer, hvorav to gull.
Evsuld Myagmarsuren, som representerer Porsgrunn, var førsterangert i klassen for de under 15. Han innfridde forventingene og tok et klart gull med 5,5 poeng på 6 runder, et halvt poeng foran andre plass. Mange av poengene kom som et resultat av imponerende sluttspillsteknikk. Det var flere ganger det så ut som motstanderen hadde kontroll, men Evsuld til slutt gikk seirene ut. Magnus-tilstander. Svært imponerende.
Isai Sivaparan fra Molde Sjakklubb var før turneringen sjette rangert i klassen for de under 13 år. Isai tok gullet med 5 poeng på 6 runder og gikk ubeseiret gjennom turneringen. Med imponerende spill beviste han at rating bare er et tall, og ikke trenger å bety noe. Etter en litt skummel start der han vant et springersluttspill med bonde under så var han ustoppelig, og aldri i fare. En enorm prestasjon, og ifølge Molde Sjakklubb sin facebook-side den største prestasjonen av en Molde-spiller på et halvt århundre.
William Alexander Olsen tok delt førsteplass i U17 med 5 poeng. På grunn av en kjip andre kvalitetsberegning så ble det til slutt sølv. Likevel en sterk prestasjon og plassering. Michael Mortensen tok bronse i U11 med 4 poeng.
Oversikt over de norske spillerne som deltok:
U20: Ask Amundsen og Håvard Eriksen Bech
U17: Nicolai Maxim Østensen og William Alexander Olsen
U15: Evsuld Myagmarsuren og William Arntzen Walgren
U13: August Solbu og Isai Saparan
U11: Michael Mortensen og William Fegth Olsen
Blitz: Nicolai Maxim Østensen, Ask Amundsen og August Solbu
De norske spillerne viste at de hevder seg sterkt på nordisk nivå, og det er all grunn til å være stolte over innsatsen!
I tillegg til gode resultater bydde turneringen på interessante partier:
Aleksandr Domalchuk-Jonasson (Island) – Aarni Odner (Finland), U20, R4:

Svart har akkurat spilt 42…Nxe6. Hvit har tidsnød og spiller nærmest på tilleggstiden. Begge offiserslagene blir møtt av e4! og f4-bonden er ustoppelig, eller? 43.Kxd6! e4 44. Kxe6 exf3 45. Kf7! f2 46.Kf8! f1=D 47.Se5!! poenget.

Hvit har konstruert et uunngåelig matt nett. Det er svært pent, og tar vi i betraktning tidsnøden er det helt utrolig.
Svart ga raskt opp etter 47…Dc4 (h6 hjelper ikke heller på grunn av 48.g6) 48. Sxc4 f3 49.Se5! 1-0 Arrangør var raskt ute med å erklære partiet turneringens beste parti. Det er lett å forstå hvorfor og kanskje vanskelig å krangle på det. Men vi skal selvsagt gjøre et forsøk med to eksempler fra våre egne helter.
William Arntzen Walgren – Evsuld Myagmarsuren, U15, R4:
I fjerde runde i gruppen for under 15 år ble det et helnorsk oppgjør mellom de to høyest rangerte spillerne. Partiet startet med en solid åpen Berlin, som lenge så ut til å ende i poengdeling. Men sjakk kan være brutalt – ofte er det de minste nyansene som avgjør.
Hvit har nettopp slått tilbake etter et tårnbytte med 38.bxc4+. Dersom hvit trekket tidligere selv hadde initiert tårnbytte og deretter slått bonden på a4 så hadde nok resultatet blitt annerledes. Det naturlige og nærmest premove-verdige 38…Kxc4 leder til et remis dronningsluttspill etter 39.Kg4 Kd4 40.h4 e4 41. h5 e3 42.h6 e2 43. h7 e1=D 44.h8=D+. Hvit forfremmer akkurat i tide, og med sjakk. De som har studert bondesluttspill vet at hvert eneste tempo kan være avgjørende. Det har åpenbart Evsuld gjort.
38…Kd4!! vart sparer to tempi sammenlignet med den tidligere nevnte varianten. For oss som ser på fra utsiden med alle hjelpemidler tilgjengelige er det kanskje ikke så vanskelig å finne. Spesielt når vi lett kan spille det ut på et brett å se at vi mangler noen tempo. Men det er noe helt annet i kampens hete. Etter 39.Kg4 e4! 1-0 valgte hvit å gi opp. 40. h4 e3 41.h5 e2 42. h6 e1=D viser at hvit nå er alt for sen.
Evsulds ekspertise i bondesluttspill understrekes av at han i neste runde også vant et komplisert, remisaktig bondesluttspill.

Yohan Tharmarai (Sverige) – Isai Sivaparan, U13, R6:
Før siste runde lå Isai på delt første plass. Med seier er han sikret minst delt førsteplass. I diagrammet under har hvit nettopp spilt 16.f5. Vi har en tilsynelatende ganske typisk najdorf/scheveningen siciliansk stilling der hvit prøver å skape problemer for svarts sentrum og konge. Det kan være veldig fristende å kjøre på med en bondestorm både her og der. Men det er verdt å ha i bakhode at ethvert bondetrekk etterlater seg svakheter, spesielt når de er kommer langt opp på brettet.

16…d5! Et modent og instruktivt trekk som viser stor sjakkforståelse. 16.f5 åpner diagonalen fra svarts dronning til hvits hest og etterlater seg e4-bonden. Om d4-bonden forsvinner er det ikke mye igjen av hvits sentrum. Samtidig så følger det det sentrale prinsippet at når motstanderen starter et angrep på en fløy så skal vi angripe i sentrum. Det går ikke lenge før hele hvits stilling rakner.
17.Sh5 (17.Lf4 e5 18.Le3 Sa5 er ikke veldig fristende for hvit) Se5 18.exd5 Sxd3 19.cxd3 Lxd5 20.Sd4 Sxh5 21. Dxh5 Dg3! 22.De2 (22.Nf3 Tc2 var nok heller ikke fristende) Bxg2! 23.Df2 Dxh3 24.Dxg2 Dxe3 25.Df2 Dxf2+ 26.Kxf2 Lc5 27.Ke3 e5 0-1
Analysert av IM Lasse Østebø Løvik.
Foto: Thor Kvakkestad
