Lars-Oskar-Hauge-i-EM

26. jan. 2022

Joachim B Nilsen

Forbund

Lars Oskar (23) hadde mistet troen – nå er han stormester

Etter en fantastisk rekke med partier i EM for Landslag så Lars Oskar Hauge ut til å ha det avgjørende stormester-nappet i lommen, men på slutten gikk det nesten helt galt for unggutten.

Teksten er tidligere publisert i Norsk Sjakkblad. Ønsker du hele bladet? Bli medlem her!

Norge har fått sin 17. stormester i sjakk. Det sørget Lars Oskar Hauge da han hentet hjem 5,5 poeng på 9 runder. Med en ratingprestasjon på hele 2658 var han et halvt poeng foran kravet til stormesternappet.

Dermed er alle kravene oppfylt, og det må bare en formell bekreftelse fra FIDE til før Hauge kan smykke seg med stormestertittelen. Ikke siden 2018 har Norge fått en ny stormester, da både Johan-Sebastian Christiansen og Benjamin Arvola Notkevich ble stormestere.

– Ikke første gang jeg har svindlet meg til seier

Han er rask med å påpeke hvor viktig støtten fra familien har vært, og særlig er det én støttespiller som trolig ble ekstra glad i dag.

– Pappa har alltid stilt veldig opp for meg, han synes nok det var enda morsommere enn meg med stormestertittelen. Det er klart den støtten og ressursene har betydd mye for meg, sier Hauge.

Da Hauge satte seg ned for å spille den niende og siste runden i lagmesterskapet i Terme Čatež i Slovenia trengte han «bare» remis mot tsjekkeren Jan Krejci. Etter noen feilberegninger så det plutselig håpløst ut for nordmannen, men Oslo-gutten var både heldig og nådeløs da han fikk muligheten på tampen.

– Det er ikke første gang jeg har svindlet meg til en seier, selv om det var mer hans fortjeneste her. Han lurte seg selv, planen min var bare å spille ut tidsnøden, forklarer Hauge selv.

Vi tar en titt på det avgjørende øyeblikket i det turbulente sisterundepartiet som sikret stormester-tittelen:

Trives godt med lagsjakk: – Tar det mer seriøst

Dette er det tredje stormesternappet Hauge noterer seg fra lagturneringer, og han trives åpenbart godt med lagformatet.

– Kanskje legger jeg litt mer press på meg selv i lagsjakk. Ellers spiller jeg litt mer tvilsomt, men spesielt i EM for landslag prøvde jeg å spille mer solid enn jeg har gjort tidligere, forklarer han, og legger til:

– Jeg tar det enda mer seriøst når det er lag.

Hauge er ikke kjent for å spille direkte tvilsomt, men det er ingen tvil om at han er en av de mest kreative spillerne vi har i åpningsfasen. I Slovenia fikk han god hjelp fra en av lagkameratene for å finpusse åpningsspillet i møte med verdenseliten.

– Frode Urkedal hjalp meg mye med hvert eneste parti, spesielt i første runde mot Howell hjalp det en del, selv om jeg endte opp med å spille feil, ler Hauge.

Partiet han sikter til er den imponerende seieren mot den tidligere britiske mesteren David Howell i første runde av EM for landslag – Hauges personlige favoritt fra jubelturneringen.

Hadde mistet troen: - Det sto stille

Hauge ble utnevnt til internasjonal mester av FIDE i 2016 og har siden jaktet neste steg – stor-mestertittelen, men reisen har ikke vært en dans på roser, kan han fortelle.

– Det sto egentlig litt stille en lengre periode. Jeg hadde oppfylt ratingkravet på 2500 for to år siden, men så sto jeg stille med en rating på rundt 2450 en god stund. Plutselig tok jeg et stormesternapp i svensk serie, og da skjønte jeg at det kunne være gode muligheter for å få det siste nappet også. Heldig at det kom såpass tidlig som nå, mener han.

Og hva er planen fremover for den kommende stormesteren?

– Jeg liker godt å spille lagturneringer, og spiller nesten hver runde i svensk serie. Ellers skal jeg spille norsk serie og i ferier, også kommer jeg til å spille hvis jeg blir tatt ut til internasjonale turne-ringer. Generelt liker jeg best å spille, og kommer til å fortsette med det.

Det ser vi frem til – gratulerer igjen til Lars Oskar Hauge som Norges 17. stormester!

Slik blir man stormester:

Stormester er den høyeste tittelen sjakkspillere kan tildeles av Verdenssjakkforbundet (FIDE). Tittelen utdeles etter klart definerte kriterier.

I 1950 overtok og formaliserte FIDE utdelingen av tittelen. Tidligere hadde begrepet «stormester» gjerne blitt brukt om internasjonalt anerkjente spillere, som vinnere av store turneringer. I dag er kriteriene som følger:

  • Oppnådd tre stormesternormer («napp») i turneringer av et tilstrekkelig format. Spilleren må da ta et visst antall poeng avhengig av motstanderens spillestyrke (rating).
  • Spilleren må på et tidspunkt, uoffisielt eller på en ratingliste, ha hatt en Elo-rating på 2500 eller mer.