Chess gameplan pawn win

10. jan. 2022

Erik Grindbakken

Samfunn

Godt nytt år fra Sjakk & Samfunn!

Året 2021 ble nok en gang et utfordrende år for oss som arbeider med å skape sosiale møteplasser. Likevel har vi klart å gjøre sjakk tilgjengelig for flere og bidratt til sjakkglede mange steder i landet.

Sjakk & Samfunn har siden oppstarten i 2019 jobbet for å skape gode møteplasser ved å dele ut sjakkutstyr og inspirere til sjakkaktivitet. Hvert år har vi utvidet satsningen til 2 nye satsningsområder. De nye satsningsområdene i 2021 var Mental Helse og Rusomsorg. Fra tidligere har vi arbeidet inn mot biblioteker, fengsler, seniorsentre og frivilligsentraler.

Til tross for at Korona-restriksjoner gjorde det vanskelig å gjennomføre alle våre planer har vi klart å skape noe fysisk aktivitet inn mot alle samfunnsområdene vi arbeider inn mot. I tillegg har vi hatt en rekke tilbud online som mange har satt pris på i en tid der det ikke er så lett å møtes fysisk.

Vi startet allerede i januar 2021 med nettkurs i samarbeid med Mental Helse Norge. Dette var et nybegynnerkurs over 4 kurskvelder. Det var så stor interesse for disse kursene at vi måtte ta i bruk 3 eksterne kursholder. Kursene ble utviklet av GM Torbjørn Ringdal Hansen i samarbeid med Sjakk & Samfunn. Han holdt selv mange av kursene, men fikk også med seg kursholderne WFM Maud Rødsmoen og GM Kjetil A. Lie. Kursene ble så populære at det førte til ønske om oppfølgingskurs. Vi fikk til slutt plass en kursrekke på totalt 8 kurs.

Illustrasjonsfoto online sjakk

I tillegg til høy kursdeltagelse var det mer enn 50 ulike sentre med tilknytning til Mental Helse eller rusomsorg som meldte seg på prosjektet i løpet av året. Disse har mottatt sjakk-koffert med 9 sjakksett, bok av Øystein Brekke, plakat og inspirasjonsbrosjyrer. I tillegg har de fått tilgang til ressursbanken vår der man kan finne opplæringsvideoer og mye annet spennende inspirasjonsmateriell. Noen av disse sentrene har klart å komme i gang med faste sjakkaktiviteter på sine sentre mens andre fremdeles venter på at koronarestriksjonene skal lette noe.

I tillegg til innsats inn mot de nye satsningsområdene har vi forsøkt å tilrettelegge for aktivitet inn mot de som allerede var med i prosjektet. Mange steder har fysisk aktivitet vært krevende, men i fengslene har det blitt spilt mye sjakk dette året. I en tid der fengslene måtte legge bort aktiviteter som ble gjennomført i store grupper ble sjakk en fin aktivitet som var enklere å gjennomføre. Sjakk kunne spilles på celler eller oppholdsrom mellom to personer, men mange innsatte hadde også glede av å fordype seg mer i spillet med sjakklitteratur og egenstudier. Her kan dere se en video fra Oslo Fengsel:

Sist vinter hadde vi også simultanturneringer på Lichess kombinert med sendinger på Twitch. Dette var et populært tiltak der mange ferske sjakkspillere fikk prøve seg mot noen av Norges beste sjakkspillere som Aryan Tari, Johan Sebastian Christiansen, Simen Agdestein, Sheila Stanford, Maud Rødsmoen og mange andre. Dette var også en mulighet til å få innblikk i hvordan gode sjakkspillere tenker, hvordan de håndterer stress og om de mestrer å bli intervjuet mens de spiller 20 sjakkpartier på en gang 😊

IMG 0204

Sommeren 2021 fikk vi også en flott sjakksykkel etter støtte fra Oslo Kommune sin støtteordning Bylivstilskudd. Denne el-sykkelen kan vi fylle opp med sjakkutstyr og lett ta med oss på diverse arrangementer. Denne høsten hadde vi blant annet arrangementer på Tøyen Torg og Vaterlandsparken med denne sykkelen.

I forbindelse med vår satsning inn mot rusomsorgen hadde vi også nybegynnerkurs på Stedet Sagene. Dette er et kom-og-bidra-sted i regi av Frelsesarmeen der sjakken ble veldig populær. Etter at vi var ferdig med vår kursrekke denne høsten har de fortsatt med ukentlige sjakk-kvelder med høy deltagelse.

Processed 9d51fe4e 4167 42c1 858a caf1569d9343 6un Ft Vdl

Vi hadde også gleden av å kunne gi dette stedet den første sjakkbenken som vi har utviklet i samarbeid med Romerike Fengsel. I årene som kommer ønsker vi å utvikle flere benker i samarbeid med Romerike fengsel. Dette er rastebenker der vi har laget nedfellinger og tatt i bruk silkonbrett festet til på en plate av Tricoya Extreme.

Dette er imidlertid ikke det eneste sjakkbenk-prosjektet vi har gående. Denne høsten fikk vi støtte fra Gjensidigestiftelsen, SR-Bank Stiftelsen og Sparebank1-stiftelsen Østfold og Akershus på til sammen 4,1 millioner kroner. Dette betyr at en av våre store prosjekter i 2022 blir å sørge for at det dukker opp flotte sjakkbenker over hele Norge og ikke minst at det legges til rette for aktivitet på disse benkene.

IMG 20211201 152752

Denne høsten gjennomførte vi også en rekke kurs på seniorsentre rundt omkring i landet. En del av disse sentrene ble også med på tidenes første digitale seniorsenter-mesterskap i sjakk som ble avholdt på spillplattformen Spillsjakk. Dette er en spillplattform utviklet av Norges Sjakkforbund og som fremdeles er under utvikling. Vi har også hatt ukentlige turneringer på denne spillplattformen gjennom store deler av høsten.

Vi gjennomførte også et par større arrangementer på Bjørvika bibliotek der flere hundre besøkende fikk satt seg ned og spilt sjakk. Magnus Carlsen sin VM-match gikk på storskjerm og på det ene arrangementet var det også en simultan konkurranse mellom Simen Agdestein, Kristian Stuvik Holm og Johan Sebastian Christiansen.

IMG 20211120 120206

Når vi titter inn i krystallkula for å finne ut hva som venter oss i 2022, ser vi i tillegg til mange sjakkbenker to store nye satsningsområder. Det er ungdomsklubber og integrering. Vi har allerede fått støtte fra Helsedirektoratet til en større satsning på 5 ungdomsklubber i 5 av Norges største byer, og vil starte opp en pilot på ungdomsklubben Raven på Romsås allerede denne vinteren. Hvilke integreringsprosjekter vi får på plass i løpet av året er foreløpig uklart, men vi har mange planer og prosjekter vi har søkt om støtte til. I tillegg til det vi får til av prosjekter så vil selvfølgelig alle typer aktivitetssentre som ønsker sjakkutstyr få tilsendt dette!