Craft headerbilde Enklere sjakk

12. sep. 2023

Sofie Sæther

USF

Enklere sjakk for alle!

Bli med på turneringen "enklere sjakk for alle"!

I samarbeid med SkoleSjakken (Norges Sjakkforbund) lanserer Ungdommens Sjakkforbund en helt ny form for sjakkturnering, med betydelig lavere terskel for deltakelse enn vanlige sjakkturneringer! Turneringen er digital og vil foregå på SpillSjakk.no. Deltakere vil få tildelt bruker på SpillSjakk.no etter påmelding til turneringen.

Målgruppen for turneringen er barn og unge – selvsagt inklusive barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser. Målet? At flere barn og unge skal bli inkludert sjakkens spennende og morsomme verden, blant annet takket være utjevningen i denne turneringen. Erfarne og mindre erfarne kan dermed spille jevnere kamper!

“Hvorfor er denne turneringen så spesiell?”, spør du kanskje. Jo: I denne turneringen trenger du ikke å kunne de vanskeligste sjakkreglene og –konseptene for å kose deg med spillingen!

I turneringen er forskjellige elementer i sjakkspillet delt i spillevarianter som for eksempel anvender kun bønder, der man skal få bøndene over på andre siden av brettet. Spillvariantene vi skal spille heter "Førstemann over" og "Må-slå-sjakk"! Alle deltagere vil få utdelt regler for spillene i god tid før turneringen.

Det blir både færre brikker og færre regler å holde orden på, samtidig som at det er nok av utfordring for de med mer erfaring.

Ulik mengde erfaring har i denne turneringen mindre si enn i vanlig sjakk. Derfor er det enklere og jevnere for alle å være med på denne turneringen!

Medlemskap er ikke forutsetning for å delta, men deltagere vil få tilbud om medlemskap i Ungdommens Sjakkforbund.

Ungdommens Sjakkforbund har fått støtte fra LNU (aktivitetsstøtte) til gjennomføringen av prosjektet Enklere sjakk for alle.

Slik er turneringsoppsettet:

  • Tidsrom: Uke 46, 47 og 48. Det spilles på følgende dager og tidspunkt i disse ukene:
    • Førstemann over: Tirsdager 12:00 – 13:30 og Onsdager 18:00 – 19:30.
    • Må slå-sjakk: Fredager: 09.30 – 11:00 og Søndager 18:00 – 19:30.
  • Tidskontroller: 12 minutter per spiller
  • Format: Lag (4 på lag) Det er mulig med reserver. Det er ikke mulig å bytte reserver underveis i turneringen.
  • Digitalt
  • Spillvarianter: “Må-slå-sjakk” og “Førstemann over”. Se gjerne Sjakk & Samfunn sine flotte forklaringsvideoer om disse spillvariantene:

NB: Har dere deltatt på Sjakk5ern og Sjakk9ern tidligere, og vil være med på denne turneringen også? Bruk dette egne påmeldingsskjemaet istedet for skjemaet under!

--

Meld dere på nå og sikre plass til deres lag!

Påmeldingsfrist: Søndag 15. oktober

Turneringer, velg minst to tidspunkter og maks seks: *