17. aug. 2020

Forbund

Norge overrasket stort og tok seg videre i Online OL

Norge er videre i OL etter en meget nervepirrende avslutning i helgens kamper i divisjon 2!

Før helgens partier i Online OL, var Norge ikke blant favorittene til å gå videre. Tyrkia, Serbia, Kroatia og våre naboer Sverige og Danmark var landene FIDE trodde skulle kjempe om de tre plassene som sikret opprykk til neste helgs 1. divisjon. Men slik gikk det ikke. Les mer om den norske bragden. Gruppe D besto av en Bergergruppe med 10 lag, slik at alle lag spilte 9 kamper. Hver kamp besto av seks partier. Lagene fikk to poeng for seier, og ett for uavgjort. Turneringen gikk over tre dager med tre kamper hver dag.

Fredag var Island (2098) motstander første motstander. Gitt styrkeforskjellen i rating tok Norge (2220) en oppskriftsmessig seier 4,5 mot 1,5 poeng. I andre runde ventet Danmark (2223), som på papiret var en mye tøffere motstander. De norske spillere fortsatte storspillet fra Island, og feide Danmark av brettet med en ny 4,5 mot 1,5 seier. I siste runde på fredagen, ventet en enklere motstander i Chile (2101). Men i OL er ingen kamper enkle, og Norge måtte slite for seieren. Tilslutt vant Norge 3,5 mot 2,5.

Etter fredagens kamper hadde Norge tatt 3 seire av 3 mulige. En flott start på helgen.

[caption id="attachment_16119" align="alignleft" width="287"] GM Frode Urkedal med 7,5/9 var en viktig bidragsyter for det norske laget. Kun kroatiske GM Ivan Saric klarte å ta like mange poeng. Fotograf: Anniken Vestby[/caption]

Lørdagen var Guatemala (2003) første motstander. Norge tok en overbevisende 5,5 mot 0,5 seier, og viste at de mente alvor. I neste runde ventet Sverige (2318). Den første testen på Norges muligheter på en topp 3 plassering.

GM Simen Agdestein (2522) satte standarden med en sterk seier over GM Nils Grandelius med svarte brikker. GM Frode Urkedal (2491) ville ikke være noe dårligere med hvite brikker og vant mot GM Erik Blomquist (2509). Ikke uventet ble den svenske sjakkdronningen GM Pia Cramling for sterk for WIM Sheila Barth Stanford. WGM Olga Dolzhikova (2109) sørget for å få Norge tilbake på vinnersporet med seier mot WIM Inna Agrest (2155). Og når FM Elham Abdrlauf (2255) slo IM Milton Pantzar (2230) og unge, lovende Thyra Kvendseth (1810) vant over Margarita Zaritovskaja (1744) var sensasjonen et faktum. Norge vant hele 5 mot 1 over Sverige! Et strålende resultat, og nå var Norge for alvor med i kampen om en topp 3 plassering.

Lørdagens siste kamp var mot Irland (1954). Norge tok en enkel 5 - 1 seier, og var fremdeles ubeseiret etter turneringens første to dager var ferdigspilt. På FIDEs oppsummering av dag to, ble Norge fremhevet som den største positive overraskelsen i gruppe D.

Søndagen ventet de tre sterkeste konkurrentene. Serbia (2287), Kroatia (2310) og Tyrkia (2387) hadde alle levert varene. Serbia og Tyrkia var i likhet med Norge ubeseiret, mens Kroatia hadde tapt sine to kamper mot Serbia og Tyrkia. Med seier mot Kroatia ville Norge være sikret en plassering i topp 3.

[caption id="attachment_16136" align="alignright" width="308"] WGM Olga Dolzhikova vant flere partier mot antatt sterkere spillere, og tok 4,5 poeng på sine 5 partier. Privat bilde.[/caption]

Før den viktige Kroatia-kampen, var Serbia Norges motstander. Med seier her, ville Norge langt på vei være sikret en topp 3 plassering. Det ble som ventet en tøff kamp. Serbias spillere var høyere ratet på alle bord, og store favoritter til å ta med seg seieren. Etter en lang batalje endte kampen 3-3. Poengsankerne for Norge var GM Frode Urkedal (2491) som tok en sterk seier over GM Milos Perunovic (2580), WGM Olga Dolzhikova (2109) som storspilte og vant mot WIM Tijana Blagojevic (2198) og WIM Sheila Barth Stanford (2133) og IM Johannes Haug (2216) som klarte remis mot henholdvis WIM Teodora Injac (2179) og GM Velimir Ivic (2239).

I samme runde hadde Sverige våknet til liv, og spilte 3-3 mot Tyrkia. Dermed var stillingen i toppen før de to siste rundene:

  1. Tyrkia 13 poeng og 32,5 partipoeng
  2. Norge 13 poeng og 31,0 partipoeng
  3. Serbia 13 poeng og 30,5 partipoeng
  4. Kroatia 10 poeng og 27,5 partipoeng

For å sikre 3. plassen trengte Norge kun uavgjort mot Kroatia. Igjen møtte Norge en motstander som hadde bedre rating på alle bord, og til tross for at Norge lå foran Kroatia på tabellen, så var kroatene fremdeles favoritter.

Det ble en jevnspilt kamp, men dessverre var ikke marginene på Norges side denne gang. Etter å ha stått i vinnende posisjon på flere brett, vippet det feil på flere av dem, og kampen endte med et forsmedelig 2-4 tap. I samme runde møttes Tyrkia og Serbia. Her vant Tyrkia 4-2 og beholdt førersetet om avansement.

Stillingen på tabellen før siste runde var:

  1. Tyrkia 15 poeng og 36,5 partipoeng
  2. Norge 13 poeng og 33,0 partipoeng
  3. Serbia 13 poeng og 32,5 partipoeng
  4. Kroatia 12 poeng og 31,5 partipoeng

I siste runde gjenstod Tyrkia. Serbia skulle møte Danmark og Kroatia skulle møte Island. Kun seier mot Tyrkia var godt nok for å sikre avansement til divisjon 1. Ved uavgjort ville 3. plassen bli avgjort på partiforskjell, og Kroatia lå bare 1,5 partipoeng bak Norge. Om det ble tap, var det norske laget avhengige av hjelp fra enten Danmark eller Island.

Det var en formidabel oppgave som lå foran Norge. Tyrkia var avdelingens sterkeste lag, og hadde allerede slått både Serbia og Kroatia. Med hvor tett stillingen på tabellen var før siste runde, var ingen av lagene sikret avansement. Det kunne fort bli en situasjonen hvor plasseringene ble avgjort ved partipoeng, så hvert parti var like viktig.

Kroatia var tydeligvis veldig klar over situasjonen, og feide over Island på kort tid med en 6-0 seier. De sto da med 14 poeng og 37,5 partipoeng. Hvilket betydde at uavgjort ikke lenger var godt nok for Norge mot Tyrkia. Nå var alt avhengig av resultatene mellom Norge-Tyrkia og Danmark-Serbia.

Etter de tre første partiene var ferdigspilt, hadde Tyrkia tatt en 2-1 ledelse. Samtidig hadde Danmark tatt en overraskende 2-1 ledelse mot Serbia. Ingenting var avgjort. Etter to ytterligere partier var ferdigspilt, ledet Tyrkia 3,5-1,5 og Danmark var fremdeles foran i Serbia med 3-2. Så kom resultatet fra siste partiet i Danmark-Serbia kampen. Våre kjære naboer i sør hadde klart det. De slo Serbia 4-2.

Nå ville en remis være nok for i det siste partiet, som ikke var ferdigspilt. Heldigvis fortsatte GM Frode Urkedal storspillet, han har har levert gjennom hele turneringen, med en overbevisende seier mot GM Cemil Can Ali Marandi (2553). Dermed var Norge sikret avansement til divisjon 1 med 1 partipoeng bedre enn Serbia!

Tabellen endte nemlig slik:

  1. Tyrkia 17 poeng og 40 partipoeng
  2. Kroatia 14 poeng og 37,5 partipoeng
  3. Norge 13 poeng og 35,5 partipoeng
  4. Serbia 13 poeng og 34,5 partipoeng
[caption id="attachment_16123" align="alignleft" width="317"] Lagleder Ole Christian Moen var veldig stolt over innsatsviljen til det norske laget. Fotograf: Anniken Vestby[/caption]

En utrolig nervepirrende avslutning på en fantastisk sjakkhelg for det norske landslaget. Dette var skikkelig moro, og det er bare å glede seg til neste helg. Her venter enda tøffere motstand, men det betyr bare de norske spillerne vil få mange spennende utfordringer. Når Norge, som "bare" det 6. beste rangert lag i sin avdeling klarer å kvalifisere seg til divisjon 1, da blir alt fremover for ren bonus å regne.

Landslagsleder Ole Christian Moen forteller om en fantastisk stemning i laget, og stor stå-på vilje. Alle i laget gleder seg på hverandres vegne, og ser frem til å spille mer OL-sjakk allerede neste helg. Før det skal det preppes mer. Moen mener meget god prepping er en viktig årsak til at laget leverte spill godt over forventning.

Selve turneringsformatet mener Moen har vært veldig vellykket, og ser gjerne at dette blir en årlig turnering, kanskje som et online VM for lag.

Det norske laget består av: GM Simen Agdestein, GM Frode Urkedal, WIM Sheila Barth Stanford, WGM Olga Dolzhykova, FM Elham Abuldrauf og Thyra Kvendseth, med GM Kjetil A Lie, IM Eirik T Gullaksen, Monika Machlik, Edit Machlik, IM Johannes Haug og Ulrikke Langvik som reserver. Lagleder er Ole Christian Moen.

For mer detaljer fra kampene, se chess-results.com. Her finner du alle resultater fra FIDE Online OL og med mulighet for nedlasting av partiene.