25. jun. 2020

Forbund

Stor arvegave til Norges Sjakkforbund

[caption id="attachment_15897" align="alignright" width="150"] Bjørn-Kristian Bjørnsen, Stjernen SK har testamentert 8 mill kr til Norges Sjakkforbund. Bildet er fra 1950-tallet.[/caption]

Bjørn-Kristian Bjørnsen (født 1925) døde i mai 2020. I sitt testament har han donert 8 mill kr til Norges Sjakkforbund. Avkastningen av pengene skal etter nærmere regler gå til premiering for Eliteklassen i Landsturneringen.

Gaven på 8 mkr er meget stor i sjakk-sammenheng. Egenkapitalen i NSF øvrige 8 fond var totalt 2,1 mkr per 31.12.19.

President i NSF Morten L Madsen sier i en kommentar: "Dette er en sjelden gave å få, og vi er rørt og takknemlig for en slik flott overraskelse. Dette vil gi et godt løft for norsk sjakk".

Bjørnsen levde hele livet i barndomshjemmet i Sannergata 38, Oslo, og etterlot seg ingen nære arvinger. Yrkesmessig jobbet han som bokholder i Ernst G Mortensens forlag, Oslo.

I sjakksammenheng var Bjørnsen medlem av Sjakklubben Stjernen, Oslo. Han deltok i NM en rekke ganger i perioden 1951-80, der hans beste prestasjon nok var førsteplass i klasse 1 i Sandefjord i 1961. Bjørnsen spilte mest i egen klubb, og det finnes både vinst-, remis- og tapspartier mellom ham og André Bjerke. Sjakk var Bjørnsens store lidenskap i livet.

Det vil komme en fyldig profilartikke om Bjørn-Kristian Bjørnsen i Norsk Sjakkblad nr 3 2020.

Bjørnsen har gitt konkrete retningslinjer for bruk av fondsmidlene. I testementet heter det:

"For å stimulere til større deltagelse av de beste sjakkspillere i Landsturneringen (Norgesmesterskapet) har jeg ønsket at det skal opprettes et fond etter min død. Fondet skal styres og diponeres av Norges Sjakkforbund ... 50% av avkastningen skal benyttes til premiering av de 5 beste i Eliteklassen. De øvrige 50% tillegges fondet. Avkastningen går til premier fordelt etter følgende satser:
1. premie 50%
2. premie 25%
3. premie 12,5%
4. premie 7,5%
5. premie 5%
... Disse premier bør selvsagt komme i tillegg til de vanlige premier i klassen ..."

De nye midlene vil første gang komme til anvendelse under Landsturneringen i Bergen i 2021.

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund besluttet i møte 24.6.20 at det nye fondets navn skal være "Bjørn-Kristian Bjørnsens fond".

Fondet skal altså styres og disponeres av Norges Sjakkforbund. Et utvalg bestående av NSFs president (utvalgsleder), kasserer og generalsekretær gis ansvar for den løpende styring og disponering av fondet.