7. okt. 2019

Forbund

Vellykket lansering for Sjakk & Samfunn i Stavanger!

Lørdag 5. oktober lanserte Norges Sjakkforbund sitt nye store prosjekt Sjakk & Samfunn på Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger.

[caption id="attachment_14558" align="alignnone" width="6000"] Vara-ordfører i Stavanger Bjørg Tysdal Moe erklærer Sjakk & Samfunn for åpent.
Fotograf: Asbjørn Goa[/caption]

Nyskapningen Sjakk & Samfunn ble sparket i gang med sjakkturnering og simultansjakk på Sølvberget bibliotek og kulturhus 5. oktober. Til åpningen kom Varaordfører Bjørg Tysdal Moe i Stavanger kommune, Biblioteksjef Anne Torill Stensberg fra Sølvberget og representanter fra Norges Sjakkforbund.

"Sølvberget bibliotek og kulturhus er en av Stavangers mest besøkte møteplasser og vi ønsker at sjakk skal være en viktig og naturlig del av det. Sjakk er inkluderende og engasjerende. Sjakk er for alle og engasjerer på tvers av generasjoner og er uavhengig av språk. En del av Sølvbergets visjon er at vi skal stimulere til nysgjerrighet og refleksjon": forteller en engasjert Anne Torill Stensberget.

[caption id="attachment_14557" align="alignright" width="300"] Simultan mot Marte Kyrkjebø var populært. Fotograf: Asbjørn Goa[/caption]

I forbindelse med lanseringen arrangerte USF-akademiet en åpen sjakkturnering, og dette markerte også slutten for USF-akademiets første kull. Landslagsspillerne Hanna og Marte Kyrkjebø var også til stede og spilte simultan mot alle som hadde lyst til å prøve seg. USF-styret har vedtatt å starte opp et nytt USF-akademiet-kull. Invitasjon til å søke kommer i november, og første samling blir i februar 2020.

Sjakk & Samfunn skal skape lavterskel sjakkaktiviteter der alle kan bli med. Målet er å tilgjengeliggjøre sjakk for flere og skape arenaer der mennesker kan komme sammen uansett bakgrunn.

«Det skjer mye bra i sjakk-Norge for tiden, og sjakken har energi til å starte opp nye tiltak. I oktober starter NSF opp den nye storsatsingen Sjakk & Samfunn, med god støtte fra Kulturdepartementet. Dette blir veldig moro!»: forteller en tydelig stolt Generalsekretær i Norges Sjakkforbund Geir Nesheim.

[caption id="attachment_14559" align="alignleft" width="288"] Dyp konsentrasjon på Sølvberget bibliotek og kulturhus.
Fotograf: Asbjørn Goa[/caption]

Bibliotekene er første satsingsområde, men de neste årene vil også fengsler, eldrehjem, sykehus, asylmottak og mange andre steder inviteres med. Sjakk & Samfunn satser også på et sterkt samarbeid med Norges Frivilligsentraler. Nesheim ser bibliotekene som en naturlig samarbeidspartner av flere grunner.

Sjakk & Samfunn er også i samtaler med representanter fra kriminalomsorgen og planlegger å starte opp aktiviteter i flere av landets fengsler i 2020. De neste årene vil flere samfunnsområder inviteres til å delta i prosjektet.

«Sjakken har så mange iboende kvaliteter som er bra for folk i ulike situasjoner og faser i livet, om det er barn i læresituasjonen, eldre som ønsker å holde hjernen i trim, eller folk flest som bare vil ha hyggelig sosial omgang med andre. Vår ambisjon er at sjakktilbudet skal være der for så mange som mulig, og Sjakk & Samfunn skal bidra til dette»: sier Nesheim til slutt.